Nieuwe FIDE regels

De belangrijkste wijzigingen van het FIDE reglement van 2014 staan hieronder. Hierbij is gekeken naar de regels die betrekking hebben op regels die wij hanteren. Regels die betrekking hebben op bijvoorbeeld noteren en te laat komen zijn bij ons beschreven en dus veranderen binnen de club niet. Uiteraard bij de OSBO partijen wel!

De promotie

De promotie is ingrijpend veranderd. Waar je vroeger misschien een opmerking kreeg van de wedstrijdleider als je de promotie niet correct uitvoerde (zijnde de pion schuiven naar het promotieveld en vervolgens deze inwisselen voor een promotiestuk) is het nu toegestaan om direct het promotiestuk te plaatsen op het promotieveld en de pion weg te nemen.

Als de klok wordt ingedrukt als de pion nog niet vervangen is door een promotiestuk, dan is dit een onreglementaire zet en kan dit dus bestraft worden volgens de gangbare straffen. Nieuw hierin is dat de pion verplicht moet omgewisseld worden door een dame (dus de speler heeft niet meer de keuze voor een ander promotiestuk).

De klok indrukken vooraleer te zetten

Dit is verboden en dient bestraft te worden.

Jā€™adoube

Het is verboden om stukken recht te zetten in de tijd van de tegenstander.

Onreglementaire zet

Vroeger verloor men de partij bij de derde onreglementaire zet in dezelfde partij door dezelfde speler. Nu is dit al bij de tweede zet. (En opgepast, een pion op de achterste rij laten en de klok indrukken kan bijv. al de tweede keer zijn, waarmee de partij dan ook ten einde is. Bij de eerste onreglementaire zet krijgt de tegenstander nog altijd twee minuten tijd bij.

Voor alle duidelijkheid, indien spelers bij een onreglementaire zet zelf de situatie oplossen, dan kan men geen twee minuten krijgen en dan telt deze ook niet mee. De bovenvermelde uitleg is enkel indien een onreglementaire zet bij de arbiter geclaimd wordt.

Onterechte remiseclaim

Indien een speler vroeger remise had geclaimd volgens 3 maal dezelfde stelling of volgens de 50-zetten-regel, maar deze claim was onterecht bevonden, dan kreeg zijn tegenstander 3 minuten tijd bij. Nu is dit 2 geworden. (Alle tijdstraffen worden naar 2 minuten geharmoniseerd.)

Remise

Om remise te claimen, moet de speler niet meer zijn klok stilzetten (dit mag wel). Maar indien hij dit niet zelf doet, dan moet de arbiter dit wel doen.

3 maal dezelfde stelling en 50-zetten moeten geclaimd worden bij de arbiter. Echter indien geen remiseclaim binnenkomt bij de arbiter, dan mag deze zelf de partij remise verklaren als er 5 maal dezelfde stelling is gekomen of dat de voorwaarden van de 50-zetten-regel ook nog vervuld zijn na 75 gespeelde zetten.

Spelersgebied

Iets wat iedereen al wist, maar nu staat het echt in het reglement, de toiletten behoren ook tot het spelersgebied.

Onze sponsoren

Steun de club

Login voor auteurs