Ronde 6 Promotieklasse Voorst 1 - Schaakmaat 1

Voorst – Schaakmaat 1

Vooraf

Na 5 verliespartijen staan we helemaal onderaan. De kans dat we degraderen is erg hoog. Maar we moeten nog tegen degradatiekandidaten. Dus er is nog hoop.

De wedstrijd tegen Voorst moet daarom gewonnen worden. Zij staan net een plaatsje hoger.

Als we naar de gemiddelde rating van beide teams kijken dan zijn zij favoriet. Maar ook zij zijn niet in goeden doen. Met Jan Dirk Vriend als invaller hebben we qua rating het sterkt haalbare team. Dus met volle moed gaan we naar Voorst.

 

De wedstrijd

Voorst is gelukkig niet ver, dus we konden rond 12.25 vertrekken. Om 1 uur was het zover, de zwartspelers mochten de klokken indrukken. Na ongeveer 2 à 3 uur spelen werden op verschillende borden (tactische) remises aangeboden en ook aangenomen. Tom Caljé (bord 4), Cees Sep (bord 5), Cees Buitenhuis (bord 1) en Casper Wouters (bord 7) konden geen winstkansen afdwingen. Dus moesten ze genoegen nemen met remise. Dit is niet altijd gunstig. Helaas heb ik de partijen niet gezien toen ze remise aannamen, maar op de andere borden stonden we niet geweldig. Véronique op bord 8 stond al een hele tijd een pion achter en kon deze niet terug krijgen. In tijdnood verloor ze de partij. We stonden nu dus achter met 3-2. Jan Dirk op bord 6 stond ook niet geweldig. Hij speelde naar eigen zeggen te snel (de opbouw). Dit terwijl hij in de auto nog gezegd had dat hij rustig zou opbouwen. Helaas verloor ook hij. Nu stonden we alweer met 4-2 achter.

Alleen Gonzalo en ik waren nog bezig. Gonzalo op bord 2 stond wat achteruit gedrukt door zijn tegenstander. Gonzalo en zijn tegenstander kwamen in tijdnood. Bij de 40e zet schijnt de tegenstander door de vlag te zijn gegaan. Maar Gonzalo zag dit pas na de 41e zet. Aangezien de tijd er automatisch bij komt mag je de partij niet meer claimen. Dus helaas moest Gonzalo even later de partij opgeven. Hiermee hadden we weer verloren. Zoals vaak was ik als laatste nog bezig. Ik begon goed, want ik won een pion in de opening. Maar ik gaf het initiatief wel uithanden. Ik heb na de opening wat mindere zetten gedaan volgens Fritz, en dat bleek ook wel in de partij. Ik moest ineens lang nadenken om nog wat van de partij te maken. Door gierende tijdnood ( minder dan 2 minuten) zette ik maar wat om de 40 zetten te voltooien. Dit lukte me wel, maar verloor wel een pion. En later nog één. Volgens Fritz stond ik zelfs op -6 op een gegeven moment. Maar min tegenstander was wat moe gestreden. Dus leefde ik nog. Uiteindelijk met veel geluk kon ik mijn pion terug winnen en de laatste pion uitschakelen door een toren offer. Aangezien ik met mijn pion kon promoveren moest hij terug offeren. En hiermee werd het remise. Zo werd de eindstand 5,5 – 2,5.

 

Conclusie

We zijn zo goed als zeker gedegradeerd. Alleen een wonder (3 keer winnen) kan ons nog de 8e plaats opleveren. Maar we wonen niet in kaatsheuvel.

Voorst 1 1863 De Schaakmaat 1 1837
1. Rudy Bloemhard 2061 Cees Beekhuis 1865 ½ ½
2. Michiel Jansen 1865 Gonzalo Tangarife Ramirez 1904 1 0
3. Jeroen Bosch van Rosenthal 1914 Steven Braun 1765 ½ ½
4. L� Dooper 1862 Tom Caljé 2015 ½ ½
5. Jacques Kuiper 1818 Cees Sep 1839 ½ ½
6. Marcel Kraaijkamp 1871 Jan Dirk Vriend 1883 1 0
7. Paul Tulfer 1825 Casper Wouters 1789 ½ ½
8. Henri Jansen 1686 Veronique Hijl 1638 1 0

 

 

Onze sponsoren

Steun de club

Login voor auteurs