OSBO Ronde 5 2014-2015 / De Cirkel - De Schaakmaat 2J / Vrijdag 13 februari 2015‏

De vierde ronde hadden we het team van Wageningen 4 met ruime cijfers teruggewezen. Op het programma stond "op papier" een gemakkelijke tegenstander, namelijk De Cirkel uit Ede. Daar moest dus van gewonnen worden en liefst met grote cijfers want de bordpunten zijn erg belangrijk in deze poule... Drie teams staan nog steeds dicht bij elkaar, waarbij Veenendaal 3 de beste papieren lijkt te hebben. De ontknoping zal in de laatste twee ronden zijn beslag krijgen. Eerst moet Veenendaal 3 tegen ons in ronde 7. En dan - in de gezamenlijke slotronde - moet Veenendaal 3 tegen onze medeconcurrent Edese S.V. Wij spelen dan tegen Bennekom 2.

"Op papier" een gemakkelijke tegenstander wil nog niet zeggen dat De Cirkel ook een gemakkelijke tegenstander is! Ze staan weliswaar onderaan maar dat zegt in onze poule dus niet zo veel. Iedereen kan van iedereen winnen en overmoed wordt genadeloos afgestraft. In mijn geval miste er duidelijk iets om er een succesvolle avond van te maken. Inmiddels speelde ik voor de vierde (!) keer op rij met zwart (op bord vier) mijn minder goed bekend staande openingsvariant. Deze variant begint met een pionoffer op zet drie. In geen één openingsboek ben ik deze variant tegengekomen maar tot nu toe was mijn score er dus prima mee! Mijn tegenstander moet het dan ook een beetje kennen als hij er toch met voordeel uit wil komen.

Ook mijn tegenstander kwam weer niet goed uit de opening. Zwart heeft z'n d-pion opgeofferd en heeft zojuist Lc5 gespeeld. Als wit dan toch ondoordacht Lc4 speelt, kan zwart al in het voordeel komen door de kleine combinatie ..... - Lxf2+, Kxf2 - Dd4+, gevolgd door Dxc4. Zwart wint dan z'n geofferde pion terug en wit kan niet meer rocheren. In een dergelijke stelling kan zwart (al kort na het begin van de partij) op een prettige plus bogen. Het was weer zo'n avond dat ik van die standaard wendingen over het hoofd zag. En dat niet één keer maar twee keer! Want drie zetten later kon het weer en toen was het nog beter geweest... U snapt het al, de opening was toch geen succes en zo was het eigenlijk de hele partij. Ik probeerde het wel maar ook het stukoffer was toch geen succes. Gevolg, snel een dikke NUL en het team stond ook gelijk achter dankzij de teamleider...

Gelukkig speelde Colin Wouters mee als invaller op bord 8. Samen met Xiao Hao Buitenhuis op bord 7 speelden zij tegen twee broers, ook jeugdspelers. De speelsterkte van jeugdspelers is voor mij altijd lastig in te schatten, vooral bij de tegenpartij. Van onze spelers weet ik nu zo'n beetje wat ze kunnen en dat is veel, heel veel. We hebben echt een heel goed team en dat kwam deze wedstrijd bepaald niet door de drie senioren die meespeelden. Op de partij van Xiao Hao ga ik later in. Collin speelde deze keer weer met zwart en had een pion geofferd in de opening. Daarvoor kreeg hij een listige aanval op veld c2 met z'n paard. Z'n tegenstander ging deze pion dekken door met z'n toren van de d-lijn af te gaan. Geen hele slimme keuze want toen kwam Colin sterk binnen op d2 met een toren. Het gevolg was dat de speler van De Cirkel z'n pion steeds krampachtiger ging verdedigen. Colin deed toen iets wat niet veel spelers op z'n leeftijd doen. Hij pakte de pion die hij achter stond niet bij de eerste de beste gelegenheid terug. Hij ging eerst rustig zijn stelling verder versterken. Dit bleek een hele goede keuze te zijn van Colin. Langzamerhand kon z'n tegenstander helemaal geen stuk meer bewegen zonder dat dit materiaal ging kosten. Colin kon afwikkelen naar een eindspel met een stuk meer en trok de stand - gelukkig voor mij - al weer snel recht.

Ondertussen was Yassine redelijk uit een hem bekende opening gekomen. Deze opening had hij ook op het bord gekregen tegen de vader van Xiao Hao die bij Schaakstad 5 speelt. Hij leek met voordeel uit de opening te komen maar toen ik een paar zetten later weer eens kwam kijken, stond hij een pion achter in een iets mindere positie. Wat er op welk moment fout was gegaan, kon ik niet achterhalen. Wel was de opa van Yassine als vaste supporter weer aanwezig om de partij van z'n kleinzoon van dicht bij te volgen. Hij vertelde mij dat Yassine schaken van hem had geleerd maar dat hij nu me een dame voor niet meer van Yassine kan winnen. De opa van Yassine begon in de loop van deze partij weer vrolijk te kijken. Voor mij een teken om weer eens een rondje langs de borden te gaan maken. En wat bleek, Yassine had de partij keurig remise gehouden en z'n tegenstander was er nog blij mee ook! Iedereen blij daar rond bord 1. Yassine heeft inmiddels een monsterscore van 4 uit 5 aan het eerste bord opgebouwd. Chapeau!

Casper Wouters had tot nu toe als z'n partijen gewonnen. Ook vandaag pakte hij het erg professioneel aan. Casper kan achter het bord heel veel concentratie opbrengen. Hij zit dan helemaal "zen" achter de stukken en niets op de 64 velden lijkt hem te ontgaan. Zelfs als er brand zou uitbreken in De Stolp dan speelt Casper nog gewoon door, zou je denken. Casper slaagde er - net als z'n jongere broer op bord 8 - in om met verdubbelde torens dominantie te verkrijgen over de d-lijn. Dat pakte hij handig aan door een lopen op veld a5 te zetten. Zwart moest toen met z'n toren van de d-lijn af. Langzaam maar zeker drukte hij z'n tegenstander helemaal aan de kant en met een offer op de koningsvleugel speelde hij op mat of op zeer forse materiaalwinst. Z'n tegenstander liet de taaiste verdediging (met z'n koning naar de hoek) aan zich voorbij gaan en werd toen helemaal weggespeeld. Weer een prima overwinning van Casper en nog steeds een score van 100%!

Op bord 5 ging het niet goed met Zia Hadi. Na een kwaliteitsoffer van z'n tegenstander kwam hij positioneel steeds slechter te staan. Door deze slechte positie van z'n stukken moest hij materiaal inleveren en kwam hij in een verloren eindspel terecht. Ondanks verwoede pogingen van Zia kon hij dit niet meer remise houden. Jammer temeer omdat Zia erg goed kan schaken. Maar op één of andere manier komt dat er dit jaar niet zo goed ui. Wie weet een volgende ronde!

De stand was gelijk en op bord 6 speelde Renso Steunenberg met zwart z'n vertrouwde openingsvariant. Zwart ruilt in deze variant z'n d- en e-pion tegen de e- en f-pion van wit. Renso rukte met z'n f-pion naar f4 op en kreeg daardoor een sterk veld voor z'n paard op e3. Zet voor zet voerde Renso de druk op de witte koningsvleugel op. Daarbij maakte hij niet alleen gebruik van z'n paard op e3 maar hij liet ook z'n toren en z'n dame oprukken naar de koningsvleugel. Z'n tegenstander bezweek uiteindelijk onder de druk van een sterke mataanval. En Renso kan een punt met zwart bijschrijven aan z'n mooie totaalscore. Prima gespeeld Renso!

Steven Braun is echt aan z'n rating aan het werken dit jaar. Volgens mij wil hij dit jaar onder de 1800 uitkomen en als hij zo doorgaat, lukt 'm dat ook nog. Steven speelt liever niet met zwart maar was opgesteld aan bord 2. Achteraf hadden Steven en ik beter van bord kunnen ruilen want z'n tegenstander heb ik - toen ik járen geleden nog in Veenendaal speelde - al een paar keer verslagen. Steven speelt de opening met zwart een beetje te passief. Daardoor komt hij vaak (te) gedrongen te staan in het middenspel. Met wit heeft hij daar niet zo'n last van omdat hij dan het voordeel van de voorzet heeft. Met zwart is z'n openingsrepertoire beperkt. Actievere openingen spelen die grootmeesters ook toepassen, is dan het devies. Dus aan het werk met openingsboekjes in de vakantie, Steven. Want aan jouw verliespartij ga ik dus weinig woorden vuil maken.

De stand was weer gelijk. Om te kunnen winnen als team moest Xiao Hao Buitenhuis dus winnen! Hij was op bord 7 als enige van ons team nog bezig. Hij speelde met wit en iedereen stond om z'n bord heen of je nu van De Cirkel of van De Schaakmaat was. De opening ging tamelijk gelijk op maar Xiao Hao kreeg voordeel in het middenspel. Z'n tegenstander ging over tot een aanval met een batterij (dame en toren op één rij) op pion f2. De zwarte dame op f6 was het kopstuk. De zwarte koning stond op g7. Xiao Hao dekte z'n pion op f2 en zag daarmee een vrijwel winnende verdediging over het hoofd! Als hij namelijk met zijn dame de pion van zwart op e5 had geslagen, was dameruil onvermijdelijk geweest en had hij twee pionnen voor gestaan. De pion op f2 slaan kon zwart dan niet slaan omdat z'n dame op f6 dan gepend zou hebben gestaan. Hierna moest Xiao Hao zelfs ergens verloren hebben gestaan.

Z'n tegenstander bleef echter lang nadenken en kwam in tijdnood. Xiao Hao vroeg aan mij als teamleider of hij remise mocht aanbieden. Dat was een uitstekende vraag van hem, want dat hoor je niet buiten de teamleider om te doen. Prima Xiao Hao! Mijn antwoord was kort en niet sociaal: NEE, DOORSPELEN. De enige weg naar het kampioenschap is het winnen van deze wedstrijd als team. En dat betekende dus ook dat Xiao Hao ook moest doorspelen. Hij kwam in een uiterst ingewikkeld eindspel terecht met over en weer een "rennende pion". Beide pionnen promoveerden en na afruil van één setje dames beleven er twee dames op het bord over. Bijna alle pionnen werden ook nog eens opgeruimd en toen leek de stand helemaal remise. Als de tegenstander van Xiao Hao toen dames had geruild, was remise een feit geweest. In plaats daarvan ... ging hij vreselijk lang nadenken! En ja hoor, hij ging door z'n bedenktijd! Daarmee won Xiao Hao z'n partij en ons team de wedstrijd. Hopelijk neem je het me niet meer kwalijk dat je moest doorspelen Xiao Hao.

Deze ronde hebben we dus nipt gewonnen met een score van 4,5-3,5. De stand bij de drie senioren was 0-3 voor De Cirkel. De stand bij de vijf jeugdspelers was 4,5-0,5 voor De Schaakmaat 2J. Het is dus duidelijk dat we het van de jeugd moeten hebben! De volgende ronde spelen we dus tegen Veenendaal 3. Deze wedstrijd is op vrijdag 13 maart 2015. Veenendaal 3 staat weliswaar bovenaan maar als we kampioen willen worden, moeten we nu van iedereen - dus ook van Veenendaal 3 - winnen. Ik hoop weer op een goede voorbereiding en een topvorm voor iedereen. Ik zal een goede opstelling gaan maken, en Steven speelt met wit! We spelen weer in De Stolp om 20:00 uur.

Hartelijke groet, Jan Dirk Vriend, medeteamleider De Schaakmaat 2J

Onze sponsoren

Steun de club

Login voor auteurs