OSBO Ronde 4 2014-2015 / De Schaakmaat 2J - Wageningen 4 / Vrijdag 16 januari 2015‏

Door ons vorige gelijkspel tegen de Edese S.V. waren we op een gedeelde 2e plaats in poule 2B van de OSBO-competitie terecht gekomen. Vlak onder Veenendaal 3 dat nog alle wedstrijden gewonnen heeft. Onze concurrenten uit Ede hadden de vierde ronde al gespeeld voordat wij aan zet waren. Zij hadden met het onwaarschijnlijke resultaat van 7,5 – 0,5 gewonnen van BSV Bennekom 2. Dus dat betekende dat wij ook goed voor de dag moesten komen tegen Wageningen 4…

Het team van Wageningen 4 bestaat uit bijna allemaal oudere mannen en één jongere vrouw. Deze vrouw was op bord 5 de tegenstander van de nog veel jongere Casper Wouters. Casper was tot de tanden toe bewapend terug gekomen uit Wijk aan Zee. Zijn team van het Gymnasium Apeldoorn had tijdens het Tata Steel Schaaktoernooi een prima 2e plaats van heel Nederland behaald bij de competitie voor het Voortgezet Onderwijs! Hij heeft daar ook ongetwijfeld wereldtoppers als Magnus Carlsen , Wesley So en Anish Giri zien rondlopen. Hoewel Casper zwart had, was dit duidelijk te zien aan zijn actieve speelstijl, maar daarover later meer.

Op bord 2 speelde Zia Hadi met wit. Ik had verwacht dat zijn tegenstander op bord 3 zou zitten en dat ik hem daar mooi kon opwachten. Hij had tot nu toe namelijk alleen nog maar met wit gespeeld. Nu had hij echter zwart tegen Zia. Ondanks de hoge rating van zijn tegenstander kwam Zia prima uit de opening. Er ontstond een middenspel waarin Zia de enige open lijn beheerste met twee torens. Het was wel een gesloten stand waarbij zijn tegenstander een “goede” loper en Zia een “slechte of verkeerde” loper had.

Als de pionnenstelling is dichtgeschoven praten we over een gesloten stelling; er zit weinig dynamiek in de pionnen. De activiteit moet dan van de stukken komen. Een “slechte of verkeerde” loper is dan een loper die de pionnen van de tegenpartij niet kan aanvallen opdat deze op de andere kleur velden staan dan de veldkleur van de loper. Een loper staat immers zijn hele “leven” op de witte velden of op de zwarte velden. Een “slechte” loper wordt slechter als er minder stukken op het bord staan; de loper degradeert dan tot een veredelde pion.

Toen Zia torens afruilde kwam hij dus langzaam maar zeker minder goed te staan. Doordat beide partijen nog maar één pion hadden afgeruild, dreigde er echter geen direct gevaar omdat de koning van de tegenpartij nooit de stelling van Zia kon binnenkomen. Zia’s tegenstander rukte op met z’n pionnen op de koningsvleugel. Als Zia toen niet had geruild maar de stelling had dichtgehouden was de partij in remise geëindigd. Door de ruil kon Zia het oprukken van een vrijpion echter niet meer tegengaan en moest hij zijn koning toch nog omleggen.

Op bord 4 speelde Steven Braun met wit. Hij speelde een Open Siciliaan en behandelde deze uitstekend! Door een slimme paardzet kon zijn tegenstander verlies van de pion op e6 niet voorkomen omdat hij anders zelfs zijn dame kwijt zou raken. Zijn tegenstander  probeerde nog beton te storten door een soort “vesting” in te nemen. Bij een “vesting” omringt de koning zich met een paar pionnen en een paar stukken zonder dat de tegenstander daar veel tegen kan ondernemen. De zwarte loper was daarbij het belangrijkste verdedigende stuk. Vakkundig ruilde Steven de stukken van z’n tegenstander af en zo kwam hij in een gewonnen toreneindspel terecht. Toen zwart ten onrechte torenruil uit de weg ging, kon Steven zijn verbonden vrijpionnen in beweging zetten en was promotie van de d-pion tot dame niet meer te voorkomen. Een prima opsteker voor Steven, deze overwinning!

Jonah Zijlma kwam er jammer genoeg niet zo aan te pas deze ronde. Hij offerde een pion in de opening maar kreeg daar niet genoeg compensatie voor. Toen hij ook nog een kwaliteit verloor en dameruil niet kon voorkomen, was er voor Jonah geen redden meer aan. Gelet op z’n speelstijl en bij mee initiatief in de opening met de andere kleur komen de punten een volgende keer wel weer binnen.

Op bord 8 speelde Renso Steunenberg met wit. Hij speelde de Open Siciliaan en behandelde deze uitstekend! Door een slimme paardzet kon zijn tegenstander verlies van de pion op e6 niet voorkomen omdat hij anders… Hé, heb ik dit hier boven niet al gelezen? Inderdaad, de partij ontwikkelde zich in de opening vrijwel identiek aan de partij van Steven Braun aan bord 4! Het verschil was echter dat de tegenstander van Steven nog stug verdedigde. De tegenstander van Renso ging echter sneller in de fout. Hij kon het verlies van de pion blijkbaar maar moeilijk verwerken en ging ten onrechte in de aanval op de damevleugel. Renso hield zijn stukken prima gedekt en sloeg toe met de creatieve torenmanoeuvre Ta1-Ta4-Tc4. Door een röntgenaanval (een dame aanvallen om het paard dat er achter staat te kunnen slaan) kon hij toen een paard op c6 winnen, waarna de stukken weer snel in het doosje konden. Een soepele overwinning van Renso; zijn natuurlijke schaaktalent kwam weer optimaal naar voren!

Op bord 6 speelde Xia Hao Buitenhuis. Xia Hao kwam ook uitstekend uit de opening en wist door druk met een loper over de lange diagonaal (van a1 naar h8) slim een pion te winnen. Doordat hij ook een cruciaal veld op e8 bestreek, konden zijn torens de controle krijgen over de e-lijn. Toen hij handig torens verdubbelde op de 7-de rij, kon hij nog meer pionnen buit maken. Het enige nadeel was dat er “lopers van ongelijke kleur” op het bord overbleven. Xiao Hao had een zwartveldige loper en zijn tegenstander had een witveldige loper.

Dergelijke eindspelen worden vaak remise omdat loper niet kan helpen bij het oprukken van de pionnen over de velde van de kleur van de loper van de tegenpartij. Het is dan belangrijk dat de pionnen zo veel mogelijk op de kleur van de velden van de loper van de tegenstander blijven staan. Als de pionnen namelijk op de andere velden komen te staan, kan de loper van de verdedigende partij zich als het ware “tussen” deze pionnen nestelen. Zelfs al sta je twee of drie pionnen voor dan is een dergelijke stand nog vaak remise omdat de extra pionnen niet kunnen oprukken. Dit is zo’n beetje het enige soort eindspel waarin geïsoleerde (losstaande) vrijpionnen sterker zijn dan verbonden vrijpionnen (die naast elkaar staan en elkaar kunnen dekken). Xia Hao beschikte over vrijpionnen op twee vleugels en rukte daar handig mee op. Zijn tegenstander geloofde het toen wel en gaf de partij op; een strategisch sterk gespeelde partij van Xia Hao.

Na deze drie overwinningen met wit smaakte ik het genoegen om te winnen met zwart. Ik speelde tegen een jongeman uit India die studeert in Wageningen. Toen ik dat merkte was ik gelijk gewaarschuwd. In India wordt namelijk door heel veel mensen geschaakt; het is nu het grootste schaakland ter wereld. Dit komt omdat schaken daar enorm populair is geworden door voormalig wereldkampioen Viswanathan Anand. In India is schaken echt een “volkssport”. Doordat zoveel mensen daar goed kunnen schaken, zijn tegenstanders uit India dus ook erg gevaarlijk. Een Internationaal Meester uit Nederland kan dus zomaar een partij verliezen van een taxichauffeur uit India. Voor de derde keer dit seizoen bracht ik een tamelijk onbekend pionoffer in een soort Scandinavische Opening op het bord. Dit gambiet is niet heel sterk maar mijn tegenstanders vinden maar steeds niet de goede voortzetting. Ook mijn tegenstander uit India vond niet het beste vervolg en kwam snel in het nadeel. Er ontstond een langdurig gevecht, waarin hij zich zo goed mogelijk verdedigde. Toen ik drie pionnen en een loper voor de toren kreeg, kon hij mijn pionnen echter niet meer afstoppen.

Op bord 1 bracht Yassine met zwart de winnende remise binnen. Winnend voor het team; we hadden minstens 4,5 punten en remise voor Yassine. Na de opening zag het eruit of Yassine de overhand kreeg. De stelling was echter uitermate complex door een lastige mengvorm van strategische en tactische stellingskenmerken. Dynamische voordelen (van meer stukkenactiviteit) leken bij wit te liggen en de statische voordelen (van een betere pionnenstructuur en pion voorsprong) leken bij Yassine te liggen. Hoe minder stukken, hoe lastiger het wordt om zwaktes in de pionnenstructuur op te vangen. De tegenstander van Yassine kon echter met zijn dame achter de pionnen van Yassine komen, waarna hij eeuwig schaak kon houden en dus eindigde de partij in remise.

De tegenstandster van Casper meende de partij te moeten openen met de Van Geet-opening. Deze opening is bedacht door wijlen Dick van Geet, een Nederlandse subtopper die zijn piek behaalde tijdens de Koude Oorlog. Het idee achter de Van Geet opening is dat wit eerst zijn dame-paard naar c3 zet, wat hoogst ongebruikelijk is! Op vrijwel elke zet van zwart antwoordt wit dan met de tweede zet pion naar e4. Er kunnen dan interessante zetverwisselingen op het bord komen, waardoor veel zwartspelers zich laten verrassen. Casper kwam echter uitstekend uit de opening, stelde de rochade uit tot hij geen betere zet meer had en werd dominant over de open c- en d-lijn. Toen zijn tegenstandster een pion moest gaan dekken met een andere pion, kon Casper binnendringen op de koningsvleugel en werd het pleit uiteindelijk in zijn voordeel beslecht. Na afloop van de partij probeerde ik Casper nog uit te leggen dat hij in de opening een pion had kunnen winnen. Hij had echter veel verder gerekend dan ik en hij liet mij fijntjes zien dat deze gemakzuchtige pionnenroof tot stukverlies voor zwart zou hebben geleid. Uitstekend gerekend Casper!

Een duidelijke overwinning met 5,5 bordpunten, dat wel. Maar op bordpunten staan we nu derde, achter de Edese S.V. Daarboven staat Veenendaal 3 waar wij nog tegen moeten. We hebben alles dus nog in eigen hand. We zijn dus nog steeds in beeld voor een topklassering. Hieronder tref je de uitslag per bord aan; we speelden aan de even borden met wit. We staan met vier spelers in de lijst van topscoorders van poule 2B van de OSBO. Kijk maar op de site www.osbo.nl<http://www.osbo.nl>, competitie, OSBO-competitie, uitslagen, 2b, ronde 4.

DE SCHAAKMAAT 2 J - WAGENINGEN 4                               5½ - 2½
1.            Yassine Mouhdad - Frans Tromp                             ½ - ½
2.            Zia Hadi - Bartel Dodeman                                          0 - 1
3.            Jan Dirk Vriend - Maulih Upadhyay                         1 - 0
4.            Steven Braun - Frits Gieltjes                                      1 - 0
5.            Casper Wouters - Karin Jeuken                                1 - 0
6.            Ziao Hao Buitenhuis - Albert van der Harst          1 - 0
7.            Jonah Zijlma - Jaap Melgers                                       0 - 1
8.            Renso Steunenberg - Rijk Timmer                          1 - 0

De volgender ronde spelen we tegen De Cirkel 2. Deze wedstrijd is op vrijdag 13 februari 2015. We spelen dan onze eerste uitwedstrijd buiten Apeldoorn. Deze volgende tegenstander mag niet worden onderschat en alle bordpunten kunnen belangrijk worden voor een hoge klassering! Ik hoop weer op jullie goede voorbereiding en jullie goede vorm; ik zal aan mooie opstelling gaan sleutelen!

Hartelijke groet, Jan Dirk Vriend, medeteamleider De Schaakmaat 2J

Onze sponsoren

Steun de club

Login voor auteurs