Schaakmaat 2J - Rhenen (Ronde 2)

Daar staan we dan, strak bovenaan in poule 2B van de OSBO. Dachten we de eerste ronde dat we nog gewonnen hadden omdat we tegen een zwakkere tegenstander speelden, de tweede ronde kunnen we dat niet meer volhouden. We speelden op vrijdag 14 november jl. een thuiswedstrijd tegen Rhenen. Rhenen stond met ons bovenaan maar had meer bordpunten overgehouden aan de eerste ronden. Ze hadden de eerste ronde met 7,5 – 0,5 gewonnen van De Cirkel 2! We waren vooraf dus gewaarschuwd…

De opstelling was een beetje hetzelfde als de vorige keer. Ik had Zia Hadi iets naar boven gehaald en de witte kleur gegeven. Dit mocht niet baten. Hij speelde tegen de tegenstander met de sterkste rating en kwam uitstekend uit de opening. Via Db5+ kon hij een ongedekte pion van z’n tegenstander op b7 buit maken. In het middenspel maakte hij echter een fout waardoor z’n tegenstander met een aftrekaanval een loper op b2 van Zia kon winnen. Zia hield het nog lang vol maar moest in het eindspel toch z’n koning omleggen.

Ondertussen had Casper op bord 5 z’n tegenstander sterk onder druk gezet. Aan een langdurige afruil hield hij een vervelende pion op c3, midden in het witte kamp, over. Dit kostte z’n tegenstander vroeg of laat een stuk en de stand voor het team werd met deze overwinning weer gelijk getrokken.

Xiao Hao kreeg aan bord 7 een soort Koningsgambiet voorgeschoteld. Meestal is dit een nogal explosieve opening met veel open lijnen en vaak ook offers van pionnen of stukken. De stelling werd echter dicht geschoven waarna er weinig anders resteerde dan een terechte remise.

Renso kwam bedenkelijk uit de opening. Hij speelde – net als veel grootmeesters – de Open Siciliaan met wit. Z’n tegenstander snoepte echter vervelend genoeg een centrum pion mee. Het zag er niet zo best uit, maar dat haalde het beste in Renso naar boven. Hij maakte handig gebruik van het verzwakte zwarte veld op b6. Daar manoeuvreerde hij een paard heen. Dat had grote twee voordelen. Het eerste voordeel was dat zwart geen stuk meer kon verzetten op de damevleugel. En het tweede voordeel was dat dit een loper of een toren won. Na nog even nauwkeurig z’n paard in veiligheid te hebben gebracht kon Renso het volle punt bijschrijven.

Het leek of Jonah met wit op bord 8 z’n stukken een beetje aan het begraven was op de koningsvleugel. Maar na lang manoeuvreren kon hij z’n centrumpionnen in beweging zetten. Z’n stukken op de koningsvleugel kwamen nu plotseling heel actief te staan. Z’n tegenstander had een verzwakte koningsstelling. Hij had g6 gespeeld terwijl z’n zwartveldige loper niet meer op de koningsvleugel stond. Jonah kon hier met z’n actief geworden stukken optimaal van profiteren en won de partij.

Yassine bracht aan bord 1 de volle winst voor het team binnen. Hij had zwart en z’n tegenstander speelde de Orang-Oetan opening. Wit rukt dan met de b-pion op en laat het centrum aan z’n tegenstander. Het idee is dan dat wit via de damevleugel het zwarte centrum onder druk gaat zetten en zo voordeel krijgt. De opening lijkt nogal onschuldig maar is dat zeker niet. Het is geen bekende opening dus een prima verrassingswapen. Yassine speelde echter een prima partij; hij stond een dubbelpion toe op de e-lijn. Dit leek nogal gevaarlijk maar bracht eigenlijk alleen wit in de problemen. Yassine kreeg heel veel druk over de half open d-lijn. De witte koning kwam in de knel en de witte d-pion was niet meer te redden. Daarna was het “Sinterklaasje Kom Maar Binnen Met Je Stukken” en haalde Yassine het winnende punt binnen.

M’n tegenstander maakte het mij niet al te moeilijk. In een soort Grünfeld Indisch liet hij een lelijke verzwakking toe toen ik met m’n paard z’n loper op e3 kon slaan. Deze pion op e3 moest hij met Kf2 gaan dekken, waarna z’n koning weer onveilig kwam te staan. Via een combinatie kon ik een pion veroveren. M’n tegenstander bleef echter stug verdedigen. Op de 28ste zet miste ik volgens mijn computer een grote kans. Ik kon een stuk winnen door een ongedekt stuk en een gepend en onvoldoende gedekt stuk tegelijk aan te vallen. Ik koos echter voor een afwikkeling naar een paard-eindspel met 2 pluspionnen. Paard-eindspelen laten zich het beste taxeren als pionneneindspelen. Normaal gesproken is dit eindspel dus gewonnen voor de partij met de plus-pionnen. Dat was ook hier zo, al moet je wel altijd uitkijken voor paardschaakjes en pionverlies. Na een flink aantal zetten kon ik echter ook m’n vrijpion op de koningsvleugel laten oprukken en gaf wit op.

De mooiste partij van de avond was ook het langste bezig. De partij van Steven Braun had ik halverwege de avond al doorgestreept omdat ik dacht dat hij helemaal weggespeeld werd in het middenspel. Z’n tegenstander bracht de Pirc-verdediging op het bord. Deze opening was in het Joegoslavië van de jaren 60 van de vorige eeuw erg populair. Ook Jan Timman speelde deze opening graag. Zwart stelde zich bescheiden maar flexibel op. Hij kreeg ook een overmaat aan centrumpionnen doordat hij op d5 ruilde (c-pion tegen e-pion dus). Hij had wel een kleine verzwakking op de koningsvleugel; z’n koning stond op h7 en de pionnen stonden op g6 en h6. Maar ja, wie let daarop als je met je centrumpionnen kunt gaan lopen?

En naar voren kwamen ze, die centrumpionnen van zwart. Als je ze zag aankomen kreeg je echt het gevoel of je naar de TV-serie “The Walking Dead” aan het kijken was. Dat kostte Steven dus een stuk. Zeg maar dag met je handje, althans dat dacht ik… Toen ik later keek, bleek zwart z’n pionnen te ver naar voren gespeeld te hebben. In hoge tijdnood wist Steven er een indrukwekkende aanval uit te persen. Gelukkig kreeg Steven er 10 seconden per zet bij. En wat bleek, de zwakke pion op h6 werd zwart noodlottig! Met een loperschaak (Lxh6+) kon wit een extra stuk in de aanval brengen. Zwart kon daar niets meer tegen doen en hij verloor via een handig aftrekschaakje z’n dame. Na nog wat spartelen gaf zwart dan ook op en werd de eindstand bepaald op 6,5 – 1,5. Bepaald geen slechte overwinning!

De volgende wedstrijd spelen we op vrijdag 12 december a.s. tegen de Edese Schaakvereniging. Ook zij hebben de eerste twee wedstrijden gewonnen en staan met Veenendaal 3 en ons team bovenaan. Dat wordt dus weer een zware dobber en ik hoop dat jullie er weer klaar voor zijn! Het schema voor de rest van het seizoen heb ik hier op verzoek bijgevoegd.

De uitslag van de wedstrijd was als volgt:

Bord

De Schaakmaat 2j

Rhenen

6,5

1,5

1.

Yassine Mouhdad (z)

Jacob de Gooijer

1

0

2.

Steven Braun (w)

Daniël van Dam

1

0

3.

Jan Dirk Vriend (z)

Jan van Laar

1

0

4.

Zia Hadi (w)

Diederick Vos

0

1

5.

Casper Wouters (z)

Gerard de Visser

1

0

6.

Renso Steunenberg (w)

Rene Hovestad

1

0

7.

Xiao Hao Buitenhuis (z)

Jan de Jong

½

½

8.

Jonah Zijlma (w)

Jan Polders

1

0

In de top 10 topscoorderslijst van poule 2B van de OSBO staan vijf (!) Schaakmaatspelers:

1.

Casper Wouters

De Schaakmaat 2 j

2

2

2.

Yassine Mouhdad

De Schaakmaat 2 j

2

2

3.

Jonah Zijlma

De Schaakmaat 2 j

2

2

4.

Chris van Oosterwijk

BSV Bennekom 2

2

2

5.

Jan Dirk Vriend

De Schaakmaat 2 j

2

2

6.

Luc de Groote

Veenendaal 3

2

2

7.

Henk Don

Veenendaal 3

2

2

8.

Xiao Hao Buitenhuis

De Schaakmaat 2 j

2

9.

Kees van Dijk

BSV Bennekom 2

2

10.

Jan de Jong

Rhenen

2

Met vriendelijke groet en tot de volgende keer,

Jan Dirk Vriend, teamleider De Schaakmaat 2J

Onze sponsoren

Steun de club

Login voor auteurs