OSBO wedstrijd Ronde 1 2014-2015 Schaakstad 5-De Schaakmaat 2j

Afgelopen vrijdag 17 oktober hebben we een uitstekende start van de OSBO competitie meegemaakt. De einduitslag is een dikke 5,5-2,5 overwinning voor ons geworden. De vijf jeugdspelers deden het erg goed met een score van 80%. De drie senioren bleven steken op 50%.

Yassine speelde met wit op bord 1 tegen de vader van Xiao Hao, die zelf op bord 8 speelde. Zowel Yassine als Xiao Hao wonnen hun partij.

Yassine speelde een mooie Italiaanse opstelling. Zijn tegenstander werd teruggedrukt en dacht met een pionnenopmars op de dameveugel ruimte te kunnen winnen. Dit koste echter een pion, waarna Yassine nog een pion wist te veroveren. Via een goede afwikkeling liet hij zijn tegenstander geen kans en trok de partij degelijk naar zich toe.

Xiao Hao kwam via een soort Russische opening in een complexe en zelfs chaotische stelling terecht. Al snel won hij een stuk maar z'n koning kwam bijna niet meer uit het centrum vandaan. Eddy Homburg ontwikkelde een stevige druk door allerlei penningen in de stelling te vlechten. Door stug te verdedigen en op het juiste moment toe te slaan wist Xiao Hao de partij naar zich toe te trekken.

Jonah Zijlma (met wit op bord 7) legde het spel van z'n tegenstander met een pionoffer en veel ontwikkelingsvoorsprong helemaal lam. Zwart rocheerde maar naar de lange kant omdat kort rochelen of niets doen direct zelfmoord zou zijn. Maar ook op de dameveugel was de zwarte koning niet veilig. Zwart probeerde zijn spel te bevrijden met de pionzet f5. Dat keerde zich echter als een zware boemerang tegen hem, waarna Jonah in een verpletterende aanval won.

Zia Hadi had het erg moeilijk met zwart op bord 6. Hij kwam nog wel aardig uit de opening en leek ook kansen te hebben. Maar ergens raakte hij een toren kwijt voor een loper. Zia kwam langzamerhand steeds slechter te staan en kwam in een verloren eindspel terecht. Zia gaf op toen zijn tegenstander een onreglementaire zet constateerde. Dat geldt echter alleen bij snelschaken. Dus in zo'n geval altijd de wedstijdleider erbij roepen!

Casper Wouters bouwde met wit op bord 5 een indrukwekkend centrum op tegen een soort nijlpaardopstelling van zijn tegenstander. Het doel van zwart in zo'n opening is om het witte centrum naar voren te lokken, te verzwakken, aan te vallen en uiteindelijk te vernietigen. Casper liet zij echter niet uit z'n tent lokken en ondanks de kansen die z'n tegenstander had, wist hij de vis toch handig op het droge te hengelen.

Op bord 4 (met zwart) speelde Renso Steunenberg na een stugge opening vol op de winst. Hij wist dames te ruilen en een kwaliteit te veroveren tegen een pion. Het was echter nog niet zo duidelijk hoe het verder moest. Misschien was remise aanbieden een optie geweest. Renso trok naar voren met z'n koning. Normaal gesproken is dat een sterk stuk in het eindspel. Nu kon z'n tegenstander er echter nogal hinderlijk een toren bijhalen. Dat kostte uiteindelijk materiaal omdat de zwarte koning niet al Renso z'n stukken kon blijven dekken. Uiteindelijk moest Renso de naar voren geschoven koning omleggen. Toch gaan de punten vanzelf wel binnen komen als Renso z'n partijen zo blijft opzetten.

Zelf speelde ik met zwart aan bord 2. Naast mij zat Steven Braun op bord 3. Ik speelde de Franse verdediging en had veel bedenktijd nodig in de opening. Steven kwam via een zetverwisseling in een soort Franse afruilvariant terecht. Altijd lastig om dan spel in de stelling te houden. En dat bleek ook; ondanks de pogingen daartoe van Steven verzandde de stelling toch in remise.

Die ruilvariant van het Frans is zo ongeveer mijn ergste nachtmerrie. En ja hoor, mijn tegenstander koos op de derde zet voor e4 x d5. Nadat ik met de dame had teruggenomen, kwam mijn tegenstander overwegend te staan. Hij dacht dat er een truc in de stelling zat maar het tegendeel bleek echter waar te zijn. In een stelling met twee stukken voor de toren kreeg ik veel initiatief en was de eindstand 5,5-2,5 definitief bepaald.

We moeten - waarschijnlijk op vrijdag 14 november a.s. - thuis in De Stolp tegen mede koploper Rhenen. Noteer die datum alvast in je agenda. We gaan natuurlijk weer voor de volle winst, al is daar mogelijk een tactischere opstelling voor nodig.

Hartelijke groet, Jan Dirk Vrien, teamleider De Schaakmaat 2j

Onze sponsoren

Steun de club

Login voor auteurs