Avondje tussen Apeldoorn en Arnhem eindigt gelijk

Maandag 14 januari was het weer zover. Alweer de 4e ronde van dit externe seizoen. In de vorige ronde mochten ons 1e en 5e team naar Arnhem (ASV), deze keer was het de beurt van Arnhem ( Toren Arnhem 5 en 7) om naar ons te komen. Ook dit was tegen het 1e en 5e van ons.

Het 1e was voor het eerst dit seizoen compleet. We hadden dit seizoen nog niet verloren, maar wel 2 matchpunten verspeelt. Degraderen kunnen we eigenlijk niet meer (theoretisch nog wel), maar om kampioen te worden moeten we toch wel zon beetje alle wedstrijden vanaf nu winnen. Dit is een nogal lastige missie, maar niet onmogelijk. De teamleider had voor de normale opstelling gekozen, dus op eigen kracht winnen. Steven mocht op bord 1 tegen Renze Post. Helaas was het Steven’s avond niet. Hij zag een aantal mooie zetten van zijn tegenstander te laat aankomen. Hierdoor moest hij zijn rokade opgeven, daarna een kwaliteit en niet veel daarna helemaal opgeven. Normaal is Steven erg laat klaar, maar vandaag niet. Gelukkig won Rob Amato op bord 4 niet lang daarna, waardoor het weer gelijk stond. Helaas kwam Rob Izaks (tegen Jan Puyman) op achterstand (kwaliteit) en moest na een verkeerde volgorde van zetten opgeven. Zo kwamen we voor de 2e keer op achterstand. Met nog 5 borden te spelen kon het nog alle kanten opgaan, maar op het eerste gezicht zouden we toch gaan verliezen met 3,5-4,5 of 3-5. Het duurde tot de tijdnoodfase voor er partijen eindigden. Ton Volgenant op bord 7 speelde gelijk tegen Ron Brachten omdat beide koningen bij de pionnen moesten blijven omdat anders de pion van de tegenstander ging lopen. Hessel Hulleman jr op bord 6 moest helaas opgeven en daarmee kwam de stand op 1,5-3,5. De stelling van Jan Bulthuis op bord 5 zag er remise achtig uit met een toren en een aantal pionnen op het bord. Maar op de een of andere manier (ik had het niet gezien) won jan toch. Niet veel later won ook John Brand op bord 3. Hiermee kwam het op bord 8 aan. Sharon zag een toren van het bord gehaald worden (anders was het een paard), en zag het niet meer zitten. Toch was het nog moeilijk voor Dick Vliek om te winnen omdat inmiddels de tijdnoodfase ver gevorderd was. Met nog maar een paar seconde op de klok zag Dick het inmiddels niet meer en ging door de vlag. Het werd dus toch nog winst voor team 1.

De Schaakmaat 1 – Toren Arnhem 5                      4½-3½

Bord 1. Steven Braun – Renze Post                        0-1

Bord 2. Rob Izaks – Jan Puyman                            0-1

Bord 3. John Brand – Babak Zahmat                       1-0

Bord 4. Rob Amato – Tom Brans                            1-0

Bord 5. Jan Bulthuis – Stephan Antonijevic              1-0

Bord 6. Hessel Hulleman jr - Benjamin Brand         0-1

Bord 7. Ton Volgenant – Ron Brachten                    ½­½

Bord 8. Sharon Tolstra – Dick Vliek                         1-0


De andere wedstrijd was die van het 5e tegen het 7e van de Toren. Ze begonnen met twee invallers omdat Jan van Garderen en Dorinde Bierma helaas niet konden. Voor deze spelers hadden we 2 invallers gevonden in Herman Musters en Joke Hamers. Tot op heden is het een lastig seizoen gebleken voor het 5e met 1 pt uit 3 wedstrijden. Ook vanavond zou het een moeilijke partij worden, omdat ze tegen de nummer 2 van de poule moesten spelen.

Het begon goed. Na ongeveer 20 minuten won Gerdien op bord 6 van John Bijlsma. Helaas kreeg dit geen gevolg. Ik heb niet gezien in welke volgorde dit gebeurde en hoe snel en op welke manier, maar de voorsprong werd omgebogen naar een 1-2 door verlies van Herman op bord 5 en Hes op bord 3. Jan van Ommen (bord 2) speelde remise tegen Frank van Netten. Waardoor het helaas weer afstevende op een verlies. Het duurde even maar ook Joke kon helaas geen punten winnen en verloor helaas. Hierdoor was het 1,5-3,5 en kon de Toren 7 de 2 matchpunten meenemen naar huis., De laatste partij werd uitgevochten door Zia en Rolf Hendriks op bord 1. Helaas werd ook deze gewonnen door de Toren en dus werd het 1,5-4,5. Met nog maar 1 punt en de winst van VDS 2 wordt het moeilijk om degradatie tegen te gaan.

 

De Schaakmaat 5 – Toren Arnhem 7                      1½-4½

Bord 1. Zia Hadi – Rolf Hendriks                              0-1

Bord 2. Jan Van Ommen – Frank van Netten          ½-½

Bord 3. Hes Hulleman sr – Marco Vastenhout            0-1

Bord 4. Joke Hamers – Peter Hamers                      0-1

Bord 5. Herman Musters – Arie Schouten               0-1

Bord 6. Gerdien Springelkamp – John Bijlsma           1-0

 

Onze sponsoren

Steun de club

Login voor auteurs