A.S.V. 10 - De Schaakmaat 2

A.S.V. 10 - De Schaakmaat 2

 

Zoals de aanhef zegt, een uitwedstrijd. De route naar de locatie van ASV was geen probleem met onze eigen reisleider. De route terug was iets van een andere order.

Gelet op de gemiddelde rating van ASV moesten wij een positief resultaat kunnen behalen. Maar op het papier of op het bord is een praktisch verschil. Zoals vaak, de bezoekende vereniging is altijd eerder compleet aanwezig dan de thuisvereniging. Wij werden door Jonathan, de teamleider van onze tegenstanders, een sportief verblijf en plezierige wedstrijd toegewenst.

 

Aan bord 1

Jos Aarntzen                - Hennie                       0 - 1

Deze speler had een aanzienlijk hogere rating dan ik. Dat geeft ook een voordeel. Je weet dat inspanning en volledige concentratie nodig is. Van een walk-over zal geen sprake kunnen zijn. Zeer nieuwsgierig was ik verder naar ik wat voor een tegenspel ik zou zien.

Jos begon voorzichtig en gedegen. Een sterke aanval op de koningsvleugel werd door hem voorbereid. Mijn tegenspel lag juist in de aanval op de koningsvleugel. Een loper, twee paarden en de dame op de achtergrond hield hem behoorlijk bezig en wel zodanig dat hij zijn eigen aanval moest afbreken. Een offer van een toren voor een pion nam Jos - goed gezien - niet aan. Een mogelijk schaak met verder verlies zou de consequentie zijn. Nu bleef het bij een verlies van een pion. Mijn druk bleef aanhouden en een tweede pion kon binnengehaald worden. Dit mocht ik niet meer uithanden geven vond ik. Zeer zorgvuldig spelen naar mijn gevoel moest tot winst leiden. Gelukkig kon ik mijn concentratie behouden. En nadat ik uiteindelijk nog een stuk won gaf hij sportief zijn partij gewonnen.

Aan bord 2

Jonathan van der Krogt                      -JanvV                          0.5-0.5

Verkeerd plan direct na een gezonde pionwinst bracht me in grote problemen. Met de rug tegen de muur overzag ik een verliezend aftrekschaakje. Mijn tegenstander ging echter voor een gezonde pionwinst, waarna ik herhaling van zetten kon forceren.

Aan bord 3

Clemens Wijman                      -Meijer                         0-1                  

Op bord 3 mocht ik aftrappen, of met wit starten tegen dhr. Clemens Wijman. Ik had voor de wedstrijd al een onderonsje gehad met deze sympathieke man, want zowel hij als ik neemt graag even tijd voor een sigaretje. In de partij heb ik weinig problemen gekend en van meet af aan het initiatief gehad. Het duurde echter heel lang voor ik voordeel kon behalen want alle opgezette valletjes werden door de opponent doorzien. Pas op de 39e zet kon ik via een vork mijn paard inruilen voor een vijandelijke toren. Een paar zetten later kwam hier nog een pion bij. De tegenstander bleef doorspelen, mede waarschijnlijk omdat ik niet zo veel tijd meer op de teller had staan, maar uiteindelijk kreeg ik, nadat Hennie al enkele zetten voor mij had genoteerd, op de 83e zet de hand toegereikt.

 

Aan bord 4

Jelle Noordhuis                       -Raymond                   0-1

Ik heb gespeeld tegen ASV 10 en uiteindelijk na een prachtige partij van 80 zetten gewonnen. In de eerste 5 zetten ging het gelijk op maar daarna nam zwart (ik) het initiatief. Ik kreeg mijn loper op b4 en dame op a5 en even later een paard op e4, waarna ik na een paardruil een pion op c3 won. Na wat gemanoeuvreer van beide kanten en een paard-, loper- en torenruil kreeg ik een verre vrijpion, ditmaal op de b-lijn. We hadden allebei nog een toren en een loper. Hij maakte toen een foutje door een tussenschaakje van mij en ik won nog een pion. Nadat even later de torens van het bord waren had ik een pion. Ik kwam met mijn koning steeds dichterbij en hij moest achterin blijven met koning en loper. Hij moest toen zijn loper geven tegen een gepromoveerde pion en het was afgelopen. Ik had nog een loper en die pion op e2 die zou promoveren. Al met al een hele lange (was al 12 uur geweest) en spannende strijd.

Aan bord 5

Jan- Pieter Louwes                  -JanvO                         0-1

Met de witte stukken haalde Jan van Ommen als eerste het volle punt binnen. Vanaf het begin maakte hij het de tegenstander moeilijk zijn stukken goed te ontwikkelen. Een korte rokade was moeilijk voor zwart en toen hij op de veertiende zet lang rokeerde, was de partij snel beslist. Jan gaf een centrum pion op en kon twee zwarte pionnen buitmaken. De zwarte koning moest eveneens weer terug naar het centrum. Een witte loper afruilen tegen een paard, gevolgd door een torenoffer betekende damewinst. De witte dame drong de zwarte stelling binnen en de zwartspeler gaf zich gewonnen, want verder materiaal verlies was niet meer te voorkomen.

 

Aan bord 6

 

Hugo van Essen                      -Wilko                           0-1

Onze sponsoren

Steun de club

Login voor auteurs