Ons Genoegen 2 - De Schaakmaat 2 2 - 4

 

Zonder directe ondersteuning van zijn teamgenoten behaalde Jan een goede remise tegen Henk Lebbink.

Jan spelend aan bord 2 mailde mij het volgende: “De partij tegen Lebbink, Almen, is geëindigd in remise. Ik stond iets beter maar had geen goed plan voor het vervolg op het moment dat hij remise aanbood. Aan jullie de taak om de stand in voordeel om te buigen”.

 

Tot Ons Genoegen of misschien wel tot Jullie en Jan Zijn Genoegen togen wij naar Over de IJssel en kwamen in het plaatsje Almen aan. In Almen lijkt alles van Ons te zijn of in dit geval van “hunnie”. Wij speelden in het Dorshuis “Ons Huis”. Met veel soepelheid werden wij ontvangen. De teamleider Henk Lebbink bleef thuis – zijn vrouw was jarig – en Bertus Menkveld nam zijn honneurs waar.

 

Bord 1 - Yanien met wit tegen Ernst Fuld                1 – 0

Zij was ontevreden over het door haar vertoonde spel en je gelooft het niet, maar zij vroeg om een disciplinaire maatregel. Wij weten beter.


Bord 3 - Meijer met wit tegen Berend Ebbink          0 - 1

Aldus Meijer: “Het werd van aanvang af een partij waarin ik beter stond opgesteld dan mijn opponent en verbruikte veel tijd. Verderop in de partij speelde dhr. Ebbink een pion op, maar dit kleinood kon ik zonder enig bezwaar slaan. Het was uiteindelijk uitschuiven geblazen, terwijl de tegenstander al in tijdnood was geraakt. Ik had dat wat rustiger moeten aanpakken, want ik voltooide naar mijn mening niet altijd de echt sterkste zetten. Moeilijk hoefde ik het mezelf niet lang te maken, want de door tijdnood geplaagde Almenaar ging al spoedig door zijn vlag.


Bord 4 - Raymond met zwart tegen Harro Rijkhoek ½ -½

Het Genoegen van Raymond is wat verdeeld, als ik zijn volgende verhaal goed begrijp.

Aldus Raymond: “Ik heb een draak van een wedstrijd gespeeld. De eerste 6 zetten gingen nog goed, maar daarna deed mijn tegenstander een aantal opmerkelijke pionzetten, waardoor ik enigszins in de verdrukking werd gedrongen. Ik moest mijn loper weer terugspelen en dat kostte een tempo. Ik maakte toen een paar fouten, waardoor ik mijn dame verloor tegen een toren. Het leek op dat moment natuurlijk verloren, maar omdat ook mijn tegenstander steeds slechter ging spelen kwam ik terug in de partij. Ik had een verre pion vrij pion en een sterk paard met twee torens. Ik kon zelfs nog winnen, maar ik was te gretig en sloeg met mijn loper een ongedekte pion. Ik had een torenzet moeten doen dan had ik de dame gewonnen en had ik met de pion kunnen promoveren. Een enorme blunder dus. Het werd uiteindelijk remise door zetherhaling. Ik bleef met de torens de dame aanvallen op de onderste rij. Het was al met al niet al te best van beide kanten. Een parodie op een schaakwedstrijd met remise als een terechte uitslag”.


Bord 5 - Hennie met wit tegen Gert Vrieze               0 - 1

Van mijn zijde een poging een Italiaanse opening te spelen. Mijn tegenstander reageerde zoals ik wenste. Zijn loper op c5 kon ik al snel verjagen. De c-pion toog voorwaarts en verjoeg ook het paard op c6 waardoor de dekking van de pion e5 teniet werd gedaan. Al snel een pion voorsprong dus. In het verloop van de partij kwam daar tot Mijn Genoegen een vol stuk bij.

 

Gert was een doordouwer. Van opgegeven had hij nog niet gehoord. En mijn vermoeden dat hij het op een patje aanstuurde was voor mij duidelijk. Voor de zekerheid sloeg ik zijn toren nog even – je weet nooit met de koning op de eerste rij achter de pionnen.

 

Bord zes - JanvO met zwart tegen Hans Kamphuis   0 – 1

Hij bracht ons team op een voorsprong. Met dank aan Jan. Wij konden nu wat rustiger spelen.

 

In de koude auto van Meijer vertrokken wij ’s nachts, na enig sightseeing te Zutphen, weer huiswaarts. Zullen wij Genoegen in het vervolg maar gewoon Tevredenheid noemen.

 

Onze sponsoren

Steun de club

Login voor auteurs