De Schaakmaat 5j 18 nov. 2011 verslag

Jan Dirk Vriend bericht:

 

Verslag 2e ronde OSBO-competitie Theotorne 2 - De Schaakmaat 5J van vrijdag 18 november 2011

 

Al weer de tweede wedstrijd van het vijfde team bij de senioren. In klasse 4C speelt De Schaakmaat 5J de sterren van de hemel. De eerste ronde werd al zeer overtuigend gewonnen van Voorst 4. Met name het overtuigende spel van Casper Wouters aan bord 1 sprak mij toen bijzonder aan!

 

De tweede ronde kregen we een nog sterkere tegenstander tegenover ons. Met een gemiddelde rating van 1448 is Theotorne 2 uit Dieren zonder meer een kanshebber voor promotie te noemen. En weer ging het allemaal bijzonder overtuigend…

 

Mick van Randtwijk viel de vorige ronde in het vierde team in. Hij was toen snel klaar want zijn tegenstander kwam niet opdagen. Een reglementair punt en vroeg naar huis voor Mick. Mick wilde liever een echte wedstrijd spelen en echt winnen, liet hij mij weten. Nou, dat heeft zijn tegenstander geweten… Deze ronde was hij nog sneller klaar dan de eerste ronde. Aan bord 5 boekte hij met wit een zeer overtuigende overwinning in 18 zetten. Binnen een half uur konden de stukken weer in de doos. Zijn tegenstander had toch echt een rating van 1456!

 

Bij Wessel Driessen ging het aan bord 3 minder goed. Wessel ontwikkelde zich met wit goed en kreeg een pionnenoverwicht in het centrum. Maar toen lette hij even niet zo goed op. Hij verdedigde zijn onderste lijn niet goed. Zijn tegenstander kon een stuk slaan in het centrum en toen Wessel dat stuk terugsloeg met een pion zag hij het eigenlijk al. Maar het was te laat, Wessel verloor een ongedekte toren. Maar – erger nog – hij ging mat achter de plaatjes. De volgende keer beter, Wessel. We weten allemaal dat het erin zit bij jou!

 

Bij een stand van 1-1 wist Rutger Boerdam aan bord 6 zijn tegenstander een stuk te ontfutselen. Rutger speelt rustiger en denkt beter na dan vorig jaar. Daardoor komt hij beter in zijn spel. Langzamerhand werden de stukken afgeruild en ontstond er een eindspel. Rutger stond nog steeds beter maar aarzelde om met zijn koning naar voren te gaan. Toen zijn tegenstander remise aanbood, kwam Rutger bij mij als teamleider vragen of hij dat mocht aannemen. Prima, zo hoort het dus! Hij vond zelf remise wel een terechte uitslag en dat was ik met hem eens. Op de andere drie borden stonden we er namelijk beter voor.

 

Renso Steunenberg had aan bord 1 met wit zijn tegenstander buitengewoon handig een pion afgesnoept. Renso sloeg een pion met een toren. Deze pion leek gedekt te staan door een andere pion. Maar terugslaan kon toch niet. Want als de tegenstander van Renso de toren had gepakt, was hij schaak komen te staan met een loper. En door een dubbele aanval verloor hij dan ook nog zijn dame. De partij ging door en er ontstond een eindspel. De tegenstander van Renso veroverde zijn pion weer terug maar Renso had nog een vrije kantpion die hij steeds verder liet oprukken. De tegenstander van Renso raakte de draad kwijt en verspeelde in twee zetten een toren en een loper. Toen gaf hij op met de woorden dat Renso “gruwelijk sterk” had gespeeld en dat was ook zo!

 

Gerhard van der Knijff had het ondertussen moeilijk op bord 2. Niet alleen speelde hij met zwart, maar zijn tegenstander speelde ook een slimme opening tegen jeugdspelers. Hij opende namelijk met 1. d2-d4. Deze opening geeft meestal veel rustiger spel dan 1. e2-e4, wat bijna altijd door jeugdspelers wordt gespeeld. Gerhard speelde de opening beheerst maar kon niet voorkomen dat de pionnen van zijn tegenstander oprukten op de damevleugel. Daardoor had zwart een beetje weinig ruimte om met zijn stukken te spelen. Gelukkig slaagde Gerhard erin om met zijn dame achter de vijandelijke pionnen te komen. Zijn tegenstander vergiste zich en daardoor kon Gerhard een stuk veroveren. Maar de spanning was nog niet voorbij. De tegenstander van Gerhard ging toen vol in de aanval. Hij rukte met pionnen, stukken en z’n dame op naar voren, in de richting van de koning van Gerhard. Gerhard raakte echter geen moment in paniek. Hij slaagde erin om stukken en pionnen af te ruilen. Daardoor ontstond er plotseling ruimte voor een tegenaanval. De dame van de tegenstander van Gerhard was opeens overbelast. Mat was niet meer te voorkomen en de winst voor Gerhard en het hele team was binnen!

 

Aan bord 4 viel Daniël Wolvers in. Hij speelde de langste partij. Daniël begon met zwart met een Siciliaanse opening. Hij ontwikkelde al zijn stukken maar liet de mogelijkheid open om met zijn koning te rocheren of om zijn koning in het midden te houden. Wit rocheerde ondertussen kort. Daniël wist nu waar hij moest aanvallen! Na nog een paar zetten rustig manoeuvreren, kreeg hij zijn paard op het centrale veld e5. Om te voorkomen dat zijn tegenstander het paard weg kon jagen met f2-f4 speelde Daniël zelf het slimme pionoffer g7-g5! Zijn tegenstander durfde de pion niet te slaan en werd langzaam maar zeker naar achteren gedrukt. Toen Daniël steeds meer terrein veroverde, twee pionnen op de damevleugel had gewonnen en Gerhard de teamoverwinning had binnengehaald, gaf de tegenstander van Daniël terecht op.

 

Een mooie en verdiende overwinning van het team met 4,5 – 1,5. Wat mij echt opvalt, is dat bijna iedereen in dit team rustig nadenkt, ook al staat hij beter. Daarnaast wordt er ook echt goed en “volwassen” geschaakt! Het 5e team is een bijzonder talentvol team. Met deze spelers kunnen we erg ver komen!

Onze sponsoren

Steun de club

Login voor auteurs