Schaakmaat D team schrijft geschiedenis met landelijke titel in jeugdclubcompetitie

Het D team (t/m 12 jaar) van de Schaakmaat verdedigt op een lange en spannende slotdag zijn koppositie in de landelijke Meesterklasse D van de Jeugdclubcompetitie. Colin Wouters, Gabriel Krouwel, Renso Steunenberg en Mick van Randtwijk staan voor een spannende dag waarin het team gaat proberen de landelijke titel te veroveren. Voor het zover is moeten in Den Bosch nog drie pittige ronden worden gespeeld. Het team gaat na de eerse zes ronden de dag in met 2 matchpunten voorsprong, maar minder bordpunten dan de nummer 2 en 3. In ronde 7, de eerste ronde vandaag, moeten de Schaakmaatspelers het opnemen tegen de nummer 5, Moira Domtoren in Utrecht. Er worden vier lange serieuze partijen gespeeld. Als eerste komt Mick op bord 1 op voorsprong, hij wint in een lastig middenspel een kwaliteit en maakt het daarna professioneel uit. Gabriel op bord 3 staat dan al erg goed, dus teamleider Erwin Steunenberg laat Renso op bord 2 tactische remise aanbieden. Daar moet de tegenstander lang over nadenken, maar het aanbod wordt aangenomen. Volgens verwachting wint Gabriel en dan zijn de matchpunten al binnen. Dat weerhoudt Colin er niet van om voor winst te blijven knokken en die haalt hij dan uiteindelijk ook binnen. Winst met 3,5-0,5. Ondertussen speelt de nummer 3 (VAS) tegen nummer 4 (KC) gelijk, dus op deze teams lopen we weer iets uit, maar nummer 2 (Paardensprong) heeft nog steeds meer bordpunten. Ronde 8 brengt weer een sterke tegenstander: Klim Op D1. Op tafel 2 speelt de Paardensprong tegen de OSBO collega's van de Toren.

Colin wint snel op bord 4. "Ik kreeg heel veel ruimte. En toen dacht hij denk ik dat hij er doorheen was, maar ik kon aanvallen met dame, toren en loper. En toen was hij mat in zoveel". Een zwaar verkouden Mick wint op bord 1 een "vermoeiende" partij. In de opening wint hij snel een pion, maar Sebastiaan Janse verdedigt zich erg goed en valt ook aan. Mick weet toch slim alle stukken af te ruilen tot een gewonnen pionneneindspel. Vanwege de stand gaat Gabriel voor remise door eeuwig schaak. Zijn tegenstander gaat zetherhaling uit de weg, waarop Gabriel maar gewoon mat gaat zetten. Met 3-0 voor kan Renso rustig met zijn pionnetje meer doorspelen. Bordpunten tellen in deze fase! Gelukkig snoept de Toren ook een bordpuntje bij de Paardensprong mee. 15:30: en ook Renso maakt het mooi uit. De eerste 4-0 overwinning en dat tegen een zware tegenstander. Het team is goed op stoom. Ondertussen lijkt er op bord 2 een gelijkspel in te zitten. Als dat gebeurt zijn we direct al kampioen! En inderdaad, de Toren speelt keurig gelijk tegen de Paardensprong... en dus is

SCHAAKMAAT D1 NEDERLANDS KAMPIOEN T/M 12 JAAR !!

Een topprestatie, de Meesterklasse van de jeugdclubcompetitie winnen... Gefeliciteerd! In het seizoen 2002, het geboortejaar van de huidige spelers, lukte het de Schaakmaat voor het laatst om de landelijke competitie te winnen, toen ook in de categorie t/m 12 jaar. En nu gaan we dit seizoen weer de boeken in als Nederlands Kampioen. Het is een echte teamprestatie; de eerste twee speeldagen had telkens wel een van de spelers een minder moment, maar dat werd dan door de anderen opgevangen. Op deze laatste dag laten ze als team allemaal zien wat ze kunnen.

Het gaat nog even duren voor we de cup met de grote oren kunnen ophalen,er moet nog een ronde gespeeld worden. Supporters kunnen zich dus nog voor de prijsuitreiking van 18.45 naar De Biechten haasten ;-).

De laatste ronde spelen de kampioenen tegen Promotie uit Zoetermeer om de eer. Met weer een 4-0 geven de jongens nog een laatste keer een visitekaartje af. Colin is met 8 uit 9 topscoorder van het team, gevolgd door Gabriel met 7,5 en Mick en Renso met 6 uit 9. Knap gedaan! 

 

Ondertussen ook goed nieuws uit Apeldoorn: het Schaakmaat AB team wint in de laatste ronde knap van ASV, wordt tweede en promoveert naar de Meesterklasse. Gefeliciteerd!

Onze sponsoren

Steun de club

Login voor auteurs