En hoe ging het verder met de IJSCO-toernooien? Een tweede terugblik …

We zijn alweer een eindje gevorderd in 2017 en in de tussentijd hebben er maar liefst vijf IJSCO-toernooien plaatsgevonden. Hoe hebben de Schaakmaters gepresteerd?

Apeldoorn

Op ons eigen thuistoernooi kwamen een karrenvracht aan Schaakmaters af. We beginnen in de onderste groep met de letter H. De grote vis in deze vijver was Eelco (geen half-lid meer, maar sinds kort volwaardig Schaakmater) die met 6 punten de 'cup met de grote oren' mee mocht nemen. Echter: speciale vermelding en aandacht voor een debutant, Ruben. Eindigde op een verdienstelijke 6e plaats, schaakte schitterende partijen, maar had nog wat moeite om de tijd winnend in te delen. Een hoopgevend debuut.

In groep G vinden we 'ons' aspirant-lid, Jonathan. Heeft al laten zien dat-ie achter het bord voor niemand bang is en bewees dat hier ook. Een flonkerende derde plek, een beker en nog het leukste: de enige die in zijn groep de uiteindelijke winnaar een halfje afsnoepte. Houd deze jongen in de gaten!

Weer een paar groepen hoger (E, om precies te zijn) komen we twee Schaakmaters en een ex-Schaakmater tegen. Gerard (ex) 'had het niet', scoorde helaas geen punten en eindigde daardoor ook als 8e en laatste in zijn groep. Positieve noot: er bleef de hele middag een lach op zijn gezicht. Wie het ook niet had, was Finn. Slechts een 7e plek, maar daar moet wel bijgezegd worden dat één puntje meer ook drie plekken meer had opgeleverd: het zat in deze groep dicht bij elkaar. De jongen in bonus was Merijn: 2e met 5 punten. De familie Adams moet serieus gaan overwegen om een schoorsteenmantel in het huis aan te brengen … om alle bekers van de gebroeders Adams te kunnen showen.

Groep D was de Schaakmaat, afdeling interne competitie. De helft van de deelnemers aldaar mag ik hier gaan noemen. Als eerste Oscar: resultaten uit het verleden leiden ertoe dat je hoog wordt ingedeeld. Te hoog voor Oscar, want slechts één puntje en een rode lantaarn waren zijn deel. Zou die ook op de schoorsteenmantel mogen? Plekje hoger vinden we Tobias. Presteerde niet helemaal naar vermogen en rating, maar had toch een goede middag. Volgende keer beter. Weer een plekje hoger vinden we iemand die we maar weinig op de IJSCO's tegenkomen, Fenna. Schaakte naar vermogen en bezette de 6e plek met 3 punten. Ook in deze groep een beker voor ons. Sharwan haalde tussen de Nintendo-gevechten met Tobias en Jonathan het ene na het andere punt binnen en mocht het brons mee naar huis nemen.

We komen nu bij de zware bassen. In groep B twee van 'de onzen'. Wat voor Oscar gold, kunnen we ook bij Katje zeggen. Ze mocht proeven aan het grote werk en dat viel niet mee. Zo her en der werd er toch nog wat gescoord, maar het was niet genoeg om van de laatste plaats weg te blijven. Het kan niet altijd feest zijn. Voor wie het wel feest was, was Danio. Zijn eerdere prestatie in Zutphen maakte hem duidelijk dat voor niemand bang hoefde te zijn, zelfs niet voor de duvel en zijn ouwe moer. Die deden gelukkig ook niet mee, dat scheelde, en Danio legde beslag (ik heb ineens zin in pannenkoeken) op de tweede plek. Hulde!

De koningsgroep tenslotte. Huizenhoge favoriet alhier was Fabian. Als je naar de rating kijkt van deze groep, dan zou je kunnen concluderen dat Fabian alleen maar achter het bord hoefde te zitten om de eerste plek op te halen. Edoch, edoch: Fabian is (vermoeden wij) een galante jongen en gaf de enige jongedame in zijn groep alle ruimte om de grote beker binnen te halen. Fabian pakte fluitend de tweede prijs. Het zou echter ook kunnen zijn dat Fabian een beetje 'roestig' was en niet helemaal in vorm, maar dat moet de lezer hem zelf maar vragen ….

Milligen a/d Rijn

En zo trok het hele circus naar het verre Milligen. Voor degenen die niet hebben opgelet bij topografie: dat ligt ter hoogte van Nijmegen tegen de Duitse grens geplakt. Al je een pion door het raam gooide, moest je je paspoort meenemen om hem weer op te halen bij wijze van spreken.

Slechts twee Schaakmaters alhier: Finn en Sharwan. Finn lijkt een beetje uit vorm te zijn: hij haalde slechts één schamel puntje in groep E. Niet bij de pakken neerzitten, Finn! Het komt vanzelf weer terug. Sharwan zat een groepje hoger, had een favorietenrol (qua rating tweede geplaatst), maar rating zei in deze groep niks. Ga maar na: de ratinghoogste eindigde als 'Tail-End-Charly' (laatste, dus) en Sharwan moest zich tevreden stellen met een vijfde plek.

Druten

Ik heb begrepen dat de schaaknacht van Druten (ja, 's avonds spelen en laat naar bed) een van de leukste IJSCO's van de tour is. Dit gegeven is blijkbaar bij de Schaakmaat niet binnengekomen, want niemand van onze club deed mee.

Ede

Ook in Ede was het wat magertjes qua deelname, slechts twee; te weten de Schaakmaat-twins Oscar en Eelco. Beide eindigden ze in de middenmoot van hun groep: Eelco als gedeeld zesde (van de tien) in groep H en Oscar greep net naast de prijzen in groep E.

Olympus – Arnhem

Ook hier slechts drie Schaakmaters, Sharwan, Tobias en Jonathan. Het was een groot toernooi met veel deelnemers, gezien het feit dat we Jonathan pas in groep K terugvinden. Maakte hem niks uit: hij scoorde 4 knetterharde punten en mocht de derde prijs mee naar huis nemen. Er zijn reeds transfergesprekken aan de gang om Jonathan officieel Schaakmaat-lid te maken, maar er zijn nog wat problemen met zijn huidige club. Die is er namelijk niet ;).

In groep H komen we de Siamese tweeling Sharwan en Tobias tegen. Tobias had iets wat je het beste kan omschrijven als een totale 'offday'. Slechts één punt uit zeven wedstrijden. Moet er wel bij zeggen dat dat ene punt wel een pareltje was. Mat geven met twee paarden en een loper is niet iedereen gegeven. Sharwan tenslotte pieste net naast de pot en eindigde als vierde.

Tot slot

Geachte jeugdleden van de Schaakmaat: WAAR ZIJN JULLIE???? De IJSCO-toernooien zijn uniek in Nederland en zijn DE kans om je krachten te meten met schakers uit andere plaatsen. De laatste toernooien waren qua deelnames uit Apeldoorn echt onder de maat! 25 februari is de volgende kans, in Veenendaal. Schrijf je in, doe mee, heb lol en pak je kans op (misschien wel) een mooie medaille of beker.

Onze sponsoren

Steun de club

Login voor auteurs