Terugblik IJSCO-toernooien Elst en Zutphen (en eerdere ...)

De IJSCO-cyclus voor deze jaargang is alweer in volle gang: vier toernooien hebben er reeds plaatsgevonden. Tijd voor een update: hoe doen wij het na het fenomenale seizoen 2015-2016 waar 'onze jongens' Tobias en Fabian de Vries de topprijzen in de IJSCO-cyclus onder elkaar verdeelden. Ga maar na: Tobias vier 1e, vier 2e en twee 3e plaatsen en Fabian twee 1e, twee 2e en twee 3e plaatsen. Alsof je een emmer leeggooit. Maar let op: de opvolging staat al te trappelen.

Het eerste toernooi vond plaats in een plaats waarvan je je af moet vragen: hoort deze plaats onder de vlag van de OSBO? We hebben het over Meppel: ondanks dat er moverende redenen zullen zijn, is het toch een dusdanig eind uit koers dat slechts drie Schaakmaters de uitdaging aandurfden, te weten de gebroeders Adams, Merijn, Oscar en Eelco. En met succes: Merijn kaapte de eerste prijs weg in groep C2 en Oscar deed dit met de derde prijs in dezelfde groep. Eelco (geen lid, maar wel familie, dus mag gewoon in de schijwerpers) deed zijn kunstje in groep C4 en eindigde op een verdienstelijke vierde plek.

Het tweede toernooi was in Bennekom en daar waren de prestaties van de Schaakmaters wat minder. Op zich niet zo heel gek, want niemand had zich aangemeld.....

Het derde toernooi, in Elst, liep ook niet over van de Schaakmaters, slechts drie. In de D-groep acteerden Sharwan en Tobias en zij deden het lang niet slecht, zeker gezien het hoge niveau waarop zij waren ingedeeld. Sharwan werd 5e en Tobias ging een plekje lager. Leuk detail om te vermelden is het feit dat de onderlinge partij een dusdanige zeeslang was dat de volgende ronde al werd aangekondigd terwijl ze nog bezig waren. Sharwan won.

In groep F vonden we Finn terug. Finn had grootse plannen en voerde deze ook uit. Een ongelukkige nederlaag tegen de uiteindelijke nummer 7 leidde ertoe dat Finn niet met de grote beker naar huis mocht, maar hij mag apetrots zijn op de medaille voor de tweede plek.

Tenslotte schaakte in groep H een half-lid. Een wat? Een half-lid: zonet noemde ik Eelco en hier hebben we een vergelijkbaar geval, Jonathan (broertje van Tobias). Liet voor het eerst zien dat er in de toekomst wellicht met hem rekening gehouden dient te worden: als speler met de laagste rating in zijn groep toch eindigen op plekje vier en daarbij een medaille binnenhengelen, is niet velen gegeven. De verrassing van de dag.

En onlangs verscheen het hele circus in Zutphen en daar was de Schaakmaat ruim, zeer ruim vertegenwoordigd (6 stuks en twee halfjes: zie voorgaande alinea's).

In de topgroep was tot onze verrassing Danio geplaatst. Ondanks de zware tegenstand op eredivisieniveau liet Danio zien dat hij het echt wel kan, als hij maar een beetje zin heeft. Een keurige 50%-score en een vijfde plaats: daar mag je mee thuiskomen.

In groep B komen we de ster van de dag tegen, Katja: ze lijkt zo lief en klein, maar dat is maar schijn: achter een schaakbord is ze een geweldenaar (ondergetekende heeft dit aan den lijve mogen ondervinden …). Een start van 4 uit 4 en uiteindelijk 5,5 punt bleek genoeg voor een schitterende eerste plaats.

Weer een lettertje verder in het alfabet, C dus, komen we twee oude bekenden tegen, Sharwan en Tobias. Tussen de Pokémon-, Yo-gai- en Mario-gevechten op de Nintendo werd er ook nog een beetje geschaakt. Sharwan had het even niet, eindigde als zesde, maar klopte Tobias opnieuw (ter compensatie: in de interne competitie de dag ervoor veegde Tobias de vloer aan met Sharwan). Tobias verbaasde vriend, vijand en zichzelf met 4,5 punten en een tweede plaats. Extra leuk om te noemen is het feit dat dit Tobias' derde prijs is in zes jaar ploeteren.

Komen we bij groep D en daar treffen we twee broeders Adams, Merijn en Oscar. Merijn was de ongelukkigste van de dag: goede stellingen werden verblunderd en gewonnen stellingen werden remise. Een en al kommer en kwel, de zevende plaats was zijn deel. Het kan niet altijd feest zijn. Oscar presteerde naar vermogen en kwam een nette vijfde plaats melden.

Voor de laatste twee deelnemers, Eelco en Jonathan, komen we in groep G terecht. Eelco 'had het niet', slechts één halfje en hekkensluiter. Moet wel gezegd worden: geen wanklank gehoord. De verwachtingen van Jonathan waren na 'Elst' wat hoger gespannen en voor de laatste ronde kon hij nog met brons naar huis. Helaas: hij verloor en de zesde plek werd zijn deel.

Ik wil afsluiten met een oproep aan onze jeugdleden. IJSCO-toernooien zijn leuk: je speelt altijd tegen jongens en meisjes die ongeveer net zo sterk zijn als jij, de kans op een prijsje is aanwezig en het is gewoon leuk om eens tegen niet-Schaakmaters te spelen. 3 december is de volgende gelegenheid, hier in Apeldoorn!

Onze sponsoren

Steun de club

Login voor auteurs