C team knokt en behoudt koppositie JCC

Zaterdag 14 november was alweer de derde speeldag van de meesterklasse van de Jeugdclubcompetitie. Ons C-team, als derde geplaatst, had de eerste twee speeldagen geen fouten gemaakt en favoriet Stichting Topschaak Brabant een gelijkspel afgedwongen. Op deze belangrijke dag stond de strijd tegen de nummer twee en medekoploper Kennemer Combinatie op het programma. Mick, Gabriel, Renso en Colin stonden er weer allevier om deze strijd aan te gaan en ook de tegenstander kwam in de sterke basisopstelling dus we konden een mooie wedstrijd starten waarbij de rating getallen licht in ons nadeel waren. STB had een matchpunt minder maar KC en ons allebei al gehad.

Mick op bord 1 had er zin en boekte tegen de ongeveer even sterke Derk een soepele en mooie aanvalsoverwinning. Met het team op voorsprong en op de andere borden een ongeveer gelijke stand zag het er goed uit voor de Schaakmaat en toen Renso ook nog eens twee pionnen voorkwam durfden we na twee uur spelen voorzichtig op twee matchpunten te hopen. In een wedstrijd tegen toppers kunnen de kansen bij een kleine onnauwkeurigheid makkelijk keren en ook hier gebeurde dat, Renso's tegenstander profiteerde meteen van een mat mindere zet van onze bord drie speler en Renso zag zijn goede partij daardoor helaas in een nul stranden. Colin haalde intussen een keurige remise en dat was het eerste halve punt dat hij moest afstaan. Na drie uur speelde zat alleen Gabriel nog achter het bord, en wel een bord vol met stukken. Het middenspel was nog maar net begonnen op bord twee terwijl de tijd, vooral die van Gabriel's sterke tegenstander Tyro, al flink was geslonken. Hoewel de stelling van de Schaakmater iets minder leek wilde Gabriel graag doorschaken, hij had tot nu toe een perfecte score en wilde dat graag zou houden, en we wisten ook uit de vorige ronden dat hij tegenstanders met honderden ratingpunten meer best kon verslaan. Uiteindelijk werd een remise-aanbod van Tyro in teambelang toch maar geaccepteerd, want deze wedstijd mochten we niet verliezen om in de race te blijven om het kampioenschap. Er kwam dus 2-2 op het bord en de teams bleven gelijk in matchpunten. Ondertussen was de tafel ernaast STB met weer drie nieuwe spelers uit twee landen opgekomen. Kennelijk was het elastiekje van het reglement toch een keer te ver opgerekt, want er werd een reglementaire nul uitgedeeld. Het team won wel, dus we stonden na ronde 5 met drie teams met evenveel matchpunten bovenaan.

In ronde 6 en op de laatste speeldag komt het er dus op aan geen punten te morsen tegen andere teams. Maar die hebben zich ook niet voor niks voor de Meesterklasse geplaatst en er zitten zeker sterke tegenstanders bij. Zoals het team van de Toren, waar we in ronde 6 tegen speelden. Het sympatieke team moest het helaas zonder bord 2 speelster Anna doen die wegens ziekte naar huis was gegaan, beterschap. Gabriel kreeg een gratis punt en dat bracht zijn topscoorder status niet in gevaar, maar hij had liever gespeeld. Zoals het ging bleef bord 2 leeg en gingen we met een punt voorsprong de wedstrijd in. Mick was kennelijk nog in de wolken van zijn goede partij in ronde 1, want hij ging wel heel luchtig met de openingstheorie om. Dat moet je niet doen tegen kopman Dries en hoewel Mick de boel nog probeerde te compliceren kwam hij het stukverlies niet meer te boven. Colin had het deze ronde niet zo zwaar en had het punt snel op het droge. Ook Renso speelde deze ronde een soepele partij en met een keurige overwinning kwamen we op 3 tegen 1. In een toernooi waarbij ieder half bordpunt telt toch niet een resultaat waar we heel tevreden mee waren want we gaven hiermee STB de kans om ook op bordpunten langszij te komen.

Zaterdag 28 november nog een laatste spannende dag waar er op de centimeter gestreden gaat worden op het kampioenschap. Makkelijk gaat het zeker niet worden want ook de volgende tegenstander KlimOp heeft heel wat talent in huis. In ieder geval complimenten dat dit hechte team als eerste jaars C een serieuze kanshebber is voor de titel. En voor de topscoorders prijs, want Gabriel en Colin staan met 5,5 uit 6 fier bovenaan de lijst. Wordt vervolgd!

Onze sponsoren

Steun de club

Login voor auteurs