Volop spanning in Meesterklasse C

Het C-team van De Schaakmaat speelde zaterdag 14 november de 3e van 4 wedstrijddagen in de landelijke KNSB Jeugdclubcompetitie (ook wel Meesterklasse C) in Den Bosch, in de gebruikelijke opstelling met Mick, Gabriel, Renso en Colin.
's Ochtends zag de stand bovenin er als volgt uit (Rav = gemiddelde rating):
 
r4 Meesterklasse C Rav Mp Bp
1. De Schaakmaat C1 1608 7 13½
2. KC Chesscool C1 1712 7 12
3. STB C1 1802 6 12
 
In de eerste ronde van de dag werd de strijd aangebonden met medekoploper KC/Chesscool dat op papier gemiddeld iets sterker is.  Op bord 1 was het echter Mick die voor een voorsprong van 1-0 zorgde. Zijn tegenstander dacht een krachtige aanval uit te voeren, maar werd verrast door een aftrekschaak die hem een dame plus pion kostte, in ruil voor een toren plus paard. Hoewel hij het bleef proberen, was het aan Mick wel toevertrouwd om dit voordeel te verzilveren: 1-0. Ondertussen was er op bord 2, waar Gabriel de aanzienlijk hoger gerate Tyro Bekedam trof, nog niet veel te zeggen. Op bord 3 zag het er niet zo goed uit voor Renso: zijn tegenstander had het initiatief, maar misschien was dat schijn, want even later was het Renso die een pion meer had en het voordeel naar zich toe trok. Na een kleine onachtzaamheid (gepende verdediger) echter, waren de rollen weer opgedraaid en werd de stand gelijk getrokken: 1-1. De partij van Colin op bord 4 bleef continu in evenwicht, ook de engine bleek later geen noemenswaardige kansen voor beide spelers te zien. Daardoor werd op het moment dat beide spelers nog een toren en enkele pionnen hadden, de vrede getekend. Omdat dit even later ook op bord 2 gedaan werd, eindigde de wedstrijd in 2-2. Daarmee bleven beide teams kanshebber voor de titel, maar was ook STB C1 weer volop in de race: zei wonnen van De Paardensprong, maar verloren door een remise en een reglementaire nederlaag 1,5 bordpunt. Daardoor was de stand aan kop:
 
r5 Meesterklasse C Rav Mp Bp
1. De Schaakmaat C1 1608 8 15½
2. STB C1 1762 8 14½
3. KC Chesscool C1 1712 8 14
 
Omdat de 3 koplopers elkaar nu hadden bestreden zou het waarschijnlijk een strijd om de bordpunten gaan worden.
's Middags mocht het C-team een OSBO-derby spelen tegen De Toren C1. Die begonnen ze met een 1-0 voorsprong, omdat een van de Arnhemse spelers ziek was geworden en Gabriel dus niet in actie hoefde te komen. Mick had echter een zware kluif aan zijn teamgenoot van het schoolschaken (met wie hij de voorafgaande middag de finale van het NK had weten te bereiken, 15 januari in Wijk aan Zee). Nu was het een onderlinge strijd waarbij Mick na de opening helaas een stuk moest inleveren en ondanks verwoede pogingen deze achterstand niet meer kon ombuigen: 1-1. Op de onderste 2 borden zag het er rooskleuriger uit: Renso stond prettig en wikkelde af naar een eindspel met een vooruitgeschoven pion dat hij prima in een punt omzette. Colin had ondertussen een kwaliteit gewonnen en speelde de partij vervolgens gedegen uit, waarmee de eindstand van 3-1 een feit was. 
Omdat STB C1 geen foutje maakte (4-0) en KC/Chesscool C1 zich op het 4e bord liet verrassen (3-1), is de stand nu:
 
r6 Meesterklasse C Rav Mp Bp
1. STB C1 1742 10 18½
2. De Schaakmaat C1 1608 10 18½
3. KC Chesscool C1 1712 10 17
 
Kortom: elk bordpunt telt op de laatste wedstrijddag op 28 november en het zal ongetwijfeld tot de laatste ronde (en partijen) spannend blijven.
 
Leuke bijkomstigheid is dat Gabriel en Colin momenteel de topscoorders zijn van de Meesterklasse C met beiden 5,5 punt uit 6 wedstrijden.
 
De uitslagen en volledige stand zijn te vinden op:
 
 
(Rick Wouters)

Onze sponsoren

Steun de club

Login voor auteurs