Zware dag voor het A-team in de Meesterklasse

Zaterdag 14 november werd de derde van vier competitiedagen in de Meesterklasse A gespeeld. Zonder kopman Jasper, maar met invaller Fons van Eldik, toog het team vol goede moed naar Den Bosch. Daar bleek de eerste tegenstander van de dag, Charlois/Europoort A1, in tegenstelling tot de vorige speeldag nu wel op volle oorlogssterkte aan te treden. Het duurde weliswaar even voor het team compleet was, maar toen alle borden bezet waren was het verschil in rating aanzienlijk: per bord gemiddeld 260 punten. Toch hield Yassine lang stand tegen 'oude bekende' Robin Lecomte, maar uiteindelijk werd de druk op de koningsvleugel toch te groot en legde hij zijn koning om. Ook bij Fons ging het lang gelijk op, maar een ongelukkig foutje deed de partij snel beslist worden, helaas dus 0-2. 
Jonah had (met zwart) ondertussen een kwaliteit voorsprong genomen, maar had een ander probleem: tijdnood. Daarom nam hij in een zeer voordelige stelling met ver vooruit geschoven pion toch maar genoegen met remise. Bij de analyse bleek dat dat slechts 2 zetten voor stukwinst was, maar dat moet je in tijdnood dan nog maar wel even zien. Rest de partij van Casper die met wit eerst 1 en later nog een (vrij)pion achter kwam. Opgeven was echter (nog) niet aan de orde en toen zijn tegenstander hem de gelegenheid bood met zijn dame richting vijandelijke koning te bewegen werd het toch nog spannend. Uiteindelijk moest zwart, na een pion weggegeven te hebben, eeuwig schaak toestaan en was remise en de eindstand van 1-3 bereikt. 
 
Voor de tweede ronde werd het A-team aan Spijkenisse gekoppeld. Op de 2 hoogste borden waren zij op papier aanzienlijk sterker, maar wij mochten goede hoop hebben voor borden 3 en 4. Zo geschiedde ook, al moet gezegd worden dat dat niet zonder enig fortuin ging. Zo stond Fons een loper en een pion achter, maar had zijn tegenstandster daar zoveel bedenktijd voor nodig gehad dat ze door de vlag ging. Ook Jonah leek ten onder te gaan aan een gevaarlijke aanval van zijn tegenstander, maar die zag daarbij een combinatie die tot mat of dame-verlies zou leiden, over het hoofd. Met een diepe zucht gaf hij Jonah direct de hand.
Ondertussen had Casper op het tweede bord zijn partij verloren. Hij miste een mogelijke stukwinst en koos voor een ruil van toren + 2 pionnen tegen loper en paard. Dat leverde echter niet het gewenste voordeel op en een tweede fout was het begin van het einde. Op het hoogste bord vocht Yassine wederom een verwoede strijd uit en lang leek een remise mogelijk; afruil van enkele pionnen bleek zijn tegenstander echter toch een betere stelling op te leveren en een nederlaag was helaas onvermijdelijk.
Eindstand werd zo dus 2-2, waardoor handhaving op de laatste wedstrijddag (28 november) nog zeker mogelijk is, maar niet eenvoudig zal zijn. 
 
De stand (in principe degraderen de onderste 3 teams):
 
 
Meesterklasse A
Rav
Mp
Bp
10.
1832
5
11½
11.
2002
5
10
12.
1698
4
11
13.
1810
4
10½
14.
1730
4
10
15.
1660
3
8
16.
1735
2
 
Uitslagen zijn te vinden op:

Onze sponsoren

Steun de club

Login voor auteurs