A-team behaalt eerste overwinning in Meesterklasse

Verslag van Rick Wouters:

Zonder de zieke kopman Jasper reisde het A-team van De Schaakmaat zaterdag af naar Den Bosch voor de 3e en 4e ronde van de Meesterklasse A, nadat eerder de eerste 2 ronden helaas verloren waren gegaan. Yassine, Casper en Jonah waren wederom van de partij, en het was Tobias de Vries die het team completeerde, zijn vuurdoop in de landelijke jeugdclubcompetitie.

 
Als eerste werd aangetreden tegen de Klim-Op A1, dat op papier op alle borden (veel) sterker was, maar wat zou dat feit vandaag waard zijn?
 
Yassine liet op het eerste bord het initiatief aan zijn tegenstander Alexander Janse, met als vervelend gevolg dat zijn koning en dame vast kwamen te staan. In een laatste poging om het tij te keren trok hij met zijn torens ten aanval, maar toen deze aanval afgeslagen werd, gaf hij op.
De partij van Casper tegen de oudste van de broers Pols (Arne) mondde uit in een een eindspel waarin Casper een loper en 4 pionnen had tegen een paard en 3 pionnen voor zijn tegenstander. Helaas durfde Casper niet vol voor promotie te gaan en bleef er na afruil van 3 pionnen slechts 1 pion over die geen kans meer zag de overzijde van het bord te bereiken: remise dus. 
Jonah stond tegen Wiggert Pols na de opening prima, had zelfs een pion meer, maar zag tot zijn afgrijzen een vijandig paard over het hoofd waardoor zijn toren verloren ging en later ook de partij.
Tobias maakte zijn debuut tegen EK-"gangster" Lola den Dunnen; daarbij kwam hij een stuk achter, maar wist tot 3 pionnen compensatie te verkrijgen; tot promotie kwam het echter niet, want na het afruilen van de dames en het verlies van een pion werd het voor hem een lastig eindspel dat hij net niet kon houden.
 
Al met al een ruime nederlaag met 0,5 - 3,5, waardoor de tweede ronde van de dag tegen het enige andere nog puntloze team gespeeld mocht worden: STB A2. Even goed een team met gemiddeld genomen een hogere rating, maar op 3 van de 4 borden was dat verschil te overzien.
 
Vol goede moed werd de strijd aangegaan en het duurde geruime tijd voor er enige tekening te zien was:
Casper's wedstrijd tegen Erwin Kalle ging lang gelijk op, maar toen zijn tegenstander met dame en toren ten aanval trok en een pion buit maakte leek het problematisch te worden. Toen Casper echter de mogelijkheid kreeg een paardvork op koning en toren te zetten, keerde het tij en speelde hij het goed uit: 1-0.
Tobias speelde tegen Christiaan Beukema een spannende partij die lang in evenwicht was en uiteindelijk leidde tot een eindspel met ieder een toren en meerdere pionnen. Nadat de torens en nog enkele pionnen van het bord waren, bleven er 2 verbonden vijandige pionnen over tegen een dubbelpion voor Tobias. Helaas kwam hij vervolgens een tempo te kort waardoor zijn tegenstander promoveerde en de partij vakkundig uit speelde: 1-1. Desondanks kan Tobias terugkijken op twee prima partijen tegen goede en ervaren tegenstanders.
Hoewel ook bij Jonah de partij kwa materiaal lang in evenwicht was, vergrootte hij op een degelijke manier zijn lichte voordeel tot tegenstander Alexander Bruschke er geen heil meer in zag en op gaf: 2-1.
In de laatste partij was het Yassine die tegen Sam Baselmans iets beter leek te staan, maar daar later niet meer zo zeker van was en, toen op alle andere borden de beginstelling weer neergezet was, met een blik op de tussenstand een remise aanbod deed. Hoewel kwa stelling misschien terecht, maar vanwege de tussenstand toch wat onverwacht, werd dit aanbod geaccepteerd en was de eerste overwinning van het A-team een feit: 2,5 - 1,5.
 
Zodoende is de stand in de onderste regionen van de Meesterklasse A nu als volgt:
 
12. Talententeam SBO A1    2  7
13. Spijkenisse A1    2   6½
14. Charlois/Europoort A1    2   6½
15. De Schaakmaat A1    2  5
16. STB A2    0  5
 
Om de doelstelling van handhaven te behalen zal het A-team 3 andere teams onder zich moeten houden, en dat is nog altijd een grote uitdaging. Aan het enthousiasme en de motivatie van de teamleden zal het echter niet liggen!
 
De volledige uitslagen zijn te vinden op: http://www.schaakbond.nl/jeugd/jeugdclubcompetitie/2015
 

Onze sponsoren

Steun de club

Login voor auteurs