C team aan kop in Meesterklasse JCC

Verslag van Robert Krouwel:

Meesterklasse C ontzettend spannend.
Voor dag twee stond de op papier onmogelijke wedstrijd tegen STB op het programma. Dit combinatie team was vooraf favoriet om de titel op te gaan halen in de Meesterklasse C. Maar zoals wel vaker spelen niet alleen cijfertjes (in dit geval elo cijfertjes) een rol. Het betreft jeugdschaak wat van alle kanten wordt beïnvloed. Keuzes die door teams gemaakt worden, maar ook door inzet en motivatie die de jeugdspelers kunnen opbrengen. Toen onze 4 kanjers achter het bord verschenen zagen zij een onbekend gezicht op bord 4. STB had een gok genomen om Siem van Dael deze dag in de A-klasse in te zetten. Het leverde geen succes op, het A team kreeg het zwaar te verduren en Siem kon er geen verandering in brengen. Maar erger nog, het had impact op de C competitie
die mede daardoor heel spannend blijft.
De wedstrijd dan:
Jasper Beukema (1950) – Mick van Randwijk (1786)
Sjoerd van Roon (1944) – Gabriel Krouwel (1651)
Thijs de Bock (1734) – Renso Steunenberg (1527)
Fleur Swennen (1469) – Colin Wouters (1469)
Op de eerste 3 borden moest een punt worden gepakt en Colin moest dit keer maar eens niet de mooie jonge dame in de ogen kijken maar een punt scoren.
Mick had moeite met het scherpe spel van Jasper en kwam al snel onder grote druk te staan. De stelling viel al snel om en het team kreeg een vroege achterstand te verwerken. Maar ondertussen ontstonden er positieve stellingen op de overige borden. Renso was inmiddels een stuk voor gekomen tegen een pion. En ook al moest hij met twee stukken verdedigen hij hield er nog altijd 1 over om aan te vallen. Dit ging echter niet nauwkeurig genoeg en met een kleine combinatie ging er toch nog een stuk verloren. In een dame eindspel met een pion meer waren er nog remise kansen, maar Thijs speelde het sterk en zo stond er een 2-0 achterstand op het scoreformulier. Maar Colin en Gabriel stonden prima. Om met
Gabriel te beginnen: de voorbereiding die ik met hem had doorgenomen kwam exact op het bord. De aanvalsdrift van Sjoerd werd ontmanteld met een val en Gabriel kwam een pion voor. Sjoerd moest op zoek naar compensatie voor de pion en koos alsnog voor een lange rokade in een drakenvariant met een open centrum. Het kwam de stelling niet ten goede en Sjoerd kreeg een enorme aanval te verduren. Om lijnen te sluiten moest hij een stuk en 2 pionnen geven waarna Gabriel geen moeite meer had om de overwinning binnen te halen. Inmiddels had Colin een prettige stelling bereikt met een toren met 5 pionnen tegen een toren met 4 pionnen. Colin gaf zijn vrij-pion op voor 2 pionnen. Daarna was het een koud kunstje om te winnen. Een geweldige 2-2 was het resultaat. In de pauze bedachten we ons al dat het nu een bordpunten race zou worden en dat STB niet veel bordpunten meer zouden laten liggen. Misschien tegen KC Chesscool die ook zeker een goed team hadden.
We hielden in ronde 4 rekening met meteen nog een kraker tegen KC Chesscool. Maar
tot onze vreugde moest eerst STB tegen KC Chesscool. Derk verschalkte Jasper binnen
een half uur en Sjoerd verspeelde een remise stelling en verloor. Dus ook die wedstrijd eindigde verrassend in 2-2. De onzen moesten het opnemen tegen SHTV 1. Met Cor Kanters en Justus van Klaveren 2 sterke spelers op de eerste borden maar bord 3 en 4 moesten een zekerheid zijn.
Als eerste was dit keer Gabriel klaar. Voor de derde keer van de vier partijen met zwart spelend overspeelde hij zijn tegenstander met tactisch vernuft. In een moeilijke stelling ging Justus in de fout. Met 1 zet stonden plots 3 stukken in. Met een stuk meer was de overwinning snel binnen. De tegenstander van Renso ging vol in de aanval maar deed dit dermate onnauwkeurig dat er in de ruil een stuk verloren ging. Toen de dame van de tegenstander ook nog werd ingesloten was het snel gedaan. Colin stond inmiddels totaal gelijk met ongelijke lopers. Maar met een ratingverschil
dat erg groot was kreeg hij de opdracht om even door te spelen. Mede met het oog op het feit dat bordpunten heel belangrijk kunnen gaan worden. Colin snoepte een pion en later nog 1 en won zo alsnog makkelijk de partij. Mick had een moeilijke dag, zijn aanval was prima, maar Cor bleef maar steeds de enige goede voortzetting vinden en kwam steeds iets prettiger te staan. Helaas voor Mick kon hij niet nog meer risico nemen in een winstpoging en ging uiteindelijk voor een eeuwig schaakvariant. De enige terechte keuze. En wat het mooie van dit team is dat deze dag Colin en Gabriel de puntenpakkers waren en de volgende ronde dat zomaar weer Renso en Mick kunnen zijn. Een zeer terechte 3,5 - 0,5 overwinning.
De stand:
1. De Schaakmaat  7 punten   13,5 bordpunten
2. KC Chesscool     7 punten   12 bordpunten
3. STB                     6 punten   12 bordpunten
De wedstrijd tussen KC Chesscool en De Schaakmaat die de volgende ronde zeker gaat plaatsvinden zou de kampioenswedstrijd kunnen zijn. Want de rest van de teams in de C klasse kunnen normaal gesproken geen matchpunten afpakken van deze teams.
STB is gebaat bij een 2-2 uitslag tussen KC Chesscool en De Schaakmaat. Bij een 2-2 is KC Chesscool waarschijnlijk gezien voor de titel en gaat de Schaakmaat
mogelijk een half bordpuntje te kort komen voor de titel. Het is dus super spannend ondanks dat er nog maar 3 teams voor de titel meedoen. En het is jammer dat na dag 3 de strijd zal zijn gestreden. STB krijgt nu al geen noemenswaardige tegenstander meer (met alle respect) en zij zijn afhankelijk van de kraker die voor hun geen winnaar mag opleveren. Met nog 3 spelers met een 100% score, Colin (De Schaakmaat), Thijs (STB) en Gabriel (De Schaakmaat), staat er voor hen ook nog een mooie prijs op het spel.
Onze spelers kunnen alvast in voorbereiding voor de volgende wedstrijd:
Derk Kouwenhoven (1871) – Mick van Randwijk  (1786)
Gabriel Krouwel (1651) – Tyro Bekedam (1915)
Vlad Omata (1638) – Renso Steunenberg (1527)
Colin Wouters (1469) – Mark Honkoop (1427)
Waarbij de onderste borden voor anderhalve punt zouden moeten zorgen om een goede
kans te maken. Het gaat super spannend worden dat kan ik een ieder garanderen. En hoe het ook zal aflopen, De Schaakmaat mag trots zijn op de prestaties van dit team.
Met vriendelijke schaakgroeten,
Robert Krouwel

Onze sponsoren

Steun de club

Login voor auteurs