AB team in de prijzen op schaaktoernooi Mierlo

Verslag van Rick Wouters:

De Schaakmaat AB valt in de prijzen bij internationaal schaaktoernooi voor jeugdteams in Mierlo
 
Op de laatste zondag in september wordt traditioneel het internationale schaaktoernooi voor jeugdteams in Mierlo gehouden. Dit jaar voor het eerst niet ook het Open NK Rapid, maar dat mocht voor de deelnemers namens De Schaakmaat de pret niet drukken: uiteindelijk bestond de afvaardiging uit een AB-team (met Casper Wouters, Jonah Zijlma, Fons van Eldik en Tobias de Vries) en een C-team. Helaas bleek de animo in het algemeen niet zo groot en kwamen beide teams in een poule van 6 teams terecht, waarin 5 ronden van 30 min p.p.p.p. gespeeld werden. (De verrichtingen van het C-team zijn beschreven in een ander verslag, elders op de website)
Het AB-team trof direct de grote favoriet, STB uit Oosterbeek, maar weerde zich kranig: tegen op papier veel sterkere tegenstanders (2200+, resp. 1600+) werden door Casper en Tobias 2 knappe remises gescoord, terwijl Jonah in een prettige stelling helaas op tijd verloor. Deze wedstrijd gaf toch het nodige zelfvertrouwen dat in de volgende ronden uitbetaald werd: twee maal 4-0 winst; eerst tegen JSC De Pionier (Helmond) en daarna tegen HMC Calder (Den Bosch), waarmee een beker veilig gesteld werd.
Echter, een gelijkspel tegen het Duitse "Schachfreunde" uit Dortmund zou zelfs voldoende zijn voor een tweede plaats, omdat ook zij van STB verloren hadden. Met op het eerste bord een 2100+ speler waren zij echter een geduchte concurrent, maar toen de tegenstander van Fons een stuk en de partij inleverde en Casper ondanks een vol stuk achter nog een remise uit het vuur sleepte, leek er wel wat mogelijk. Sterker nog, Jonah had het initiatief en het tijdsvoordeel in zijn partij, maar toen zijn tegenstander versnelde werd het nog heel spannend; uiteindelijk ging het punt en daarmee de winst naar De Schaakmaat.
Hierna restte nog de laatste ronde die wederom met 4-0 gewonnen werd, waardoor het AB-team aan het eind van de dag de zilveren beker in ontvangst mochten nemen. Met een prima score van 3,5 uit 5 voor Tobias en 4 uit 5 voor de anderen, was dat niet minder dan verdiend. En hoewel het aantal deelnemende teams in m.n. de hogere categorieën dit jaar wat klein was, het geluidsvolume in de speelzaal niet altijd aan een serieus schaaktoernooi deed denken, en de prijsuitreiking door het kortere speelschema van de AB en C categorieën wel wat lang op zich liet wachten, was het voor een aantal spelers toch een mooie warming up voor de Meesterklasse, volgende week in Den Bosch. De rondeprijs die het AB-team won na haar overwinning in de tweede ronde, een slagroomtaart van de lokale banketbakker, was daarbij een lekkere bijkomstigheid.
Wie weet, volgend jaar weer?
 
Uitslagen en foto's zijn te vinden via: http://toernooi.mierlogeldrop.nl/

 

Onze sponsoren

Steun de club

Login voor auteurs